Het zomert nog steeds en de gasbarbecues, Big Green Eggs en houtskoolexemplaren draaien in veel tuinen weer op volle toeren. BBQ voelt een beetje als vakantie en ik experimenteer graag met lekkere kipspiesjes, sappige lamsracks, diverse groente maar zeker ook mooie stukken ambachtelijk rundvlees.
Uiteraard hoort daar een lekkere fles wijn bij. Maar wat drinken we eigenlijk bij de BBQ? Dit hangt natuurlijk af van wat we erop leggen. Als je kiest voor een traditionele invulling met hamburgers, worstjes en ander vlees en vette sauzen ga dan voor stevig rood zoals Malbec uit Argentinië, Carmenère uit Chili of Primitivo uit de ‘hak’van Italië. Bedenk wel dat een barbecue al snel 3 uur duurt, het tempo vrij hoog ligt en de zon meestal stevig schijnt. Kies daarom het liefst een rode wijn die door drinkbaar is en zeker niet boven de 13,5% alcohol zit. Dus een fruitige wijn met weinig houtrijping. Pas op dat je de rode wijn niet te warm schenkt en zet de fles desnoods even in de koeler. Rond 15-17 graden is de ideale temperatuur. Geen ijslontjes erbij! Een leuk alternatief is het gebruik van bevroren duiven om de wijn wat te koelen!
Ga je liever voor vis en gebruik je een marinade van citroen, olie en wat groene kruiden? Daar past een gekoelde Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner heel goed bij. Lekker sappig en fris! Of ga je je uitleven met Oosterse marinades met koriander, chili of limoen? Ga dan voor een Pinot Gris uit de Elzas.
Kun je niet kiezen tussen rood en wit? Denk dan eens aan een Rosé, vaak een echte alleskunner als het gaat om de combinatie tussen wijn en barbecuespijs. Zeker als die uit de Provence of het noorden van Italië komt.
Veel barbecue plezier gewenst en proost op een mooie (na)zomer!