Een tijdje geleden viel er een leuke verrassing op mijn deurmat: het Leidse kookboek Meet the Chef.
In een compact boekje vertellen 24 Leidse chefs over hun vak en favoriete gerecht. De recepten zijn heel handig ingedeeld in voor-, hoofd- en nagerecht en voorzien van prachtige foto’s, gemaakt door Daniëlle Reizevoort. Handig is ook de indeling op moeilijkheidsgraad, zodat de minder geoefende thuiskok een gerecht kan namaken. Bij elke suggestie wordt een passend wijnadvies gegeven, iets wat mij als wijnjuf natuurlijk wel aanspreekt.
In het boekje lees je over de geschiedenis van traditionele restaurants zoals brasserie Cronesteyn, die al tachtig jaar (!) in handen is van de familie Overdevest of het Prentenkabinet waarvan het pand bijna middeleeuws is. Uiteraard diverse restaurants die op de Franse keuken georiënteerd zijn, zoals, Bistro Bord ’O, Jeanpagne, Bistro Bree56 en de Klok. De Klok, was vroeger het in de Leidse regio zeer bekende La Cloche . Tegenwoordig staat de 26-jarige chef-kok en eigenaar Lars Mieremet achter de kachel. Lars heeft een aantal jaren geleden een wijncursus voor gevorderden bij mij gevolgd en is iemand die zeer serieus met zijn vak bezig is.
Er is ook aandacht voor nieuwkomers zoals restaurant Twelve, gevestigd in het moderne pand van fitnesscentrum Fitland met een geweldig uitzicht over de skyline van Leiden. Op heldere dagen kun je tot de duintoppen van het Noordzeestrand kijken! En dat wellicht onder het genot van gegrilde lamsrack met paddenstoelenrisotto en gegrilde groentes, het recept dat chef-kok Martijn Hinders prijsgeeft in het kookboek.
Het is moeilijk kiezen omdat bij alle gerechten het water je in de mond loopt maar het lekkerste gerecht vind ik de in eendenvet gebakken kabeljauw met cantharellen, knolselderij en macadamianoten van Fred Boutkan van Visbrasserie de Poort. Ik kan jullie verzekeren, dit staat binnenkort op mijn fornuis! Met een lekkere fles wijn natuurlijk!
Overigens kun je bij de meeste restaurants uit het boek genieten van een heerlijk menu tijdens de Leidse Restaurantweek die van 22 t/m 28 januari wordt gehouden.
Meer info: www.leidslekkers.nl