Marlene appels ‘daughter of the Alps’

Skiën, wijn en… Marlene appels

Denk je aan Zuid-Tirol, of Süd Tirol dan doemen er vooral beelden op van bergen waar je in de winter heerlijk kunt skiën en in de zomer eindeloos kunt wandelen. Het is ook een bijzonder wijngebied maar wat ik niet wist dat appels, naast wijn het tweede belangrijke exportproduct zijn. En we hebben het hier niet over zo maar een appeltje maar over diverse variëteiten van Marlene, het handelsmerk van het in 1995 opgerichte VOC consortium. De 5000 producenten en 13 coöperaties vormen in Europa de grootste afzetorganisatie van appels.

Marlene-appels-salade-2-jpg

Zuid-Tirol: perfect terroir 

Marlene appels zijn zo bijzonder omdat het unieke klimaat van Zuid-Tirol ervoor zorgt dat de appeltjes 300 dagen lang 2000 zonuren op hun mooie schilletje krijgen. Daarnaast is er een groot verschil in dag- en nacht temperatuur en dit zorgt, evenals bij wijndruiven, voor een perfecte zoet/zuur balans. Hierdoor begrijp je goed waarom het consortium gekozen heeft voor de slogan “My father is the mountain. My mother is the mediterranean sun. “I am Marlene – daughter of the Alps”

“I am Marlene – daughter of the Alps”

appels.jpg

Salade met Marlene Granny en Sylvaner

Tijdens een uitstekende lunch in de sfeervolle kookboekwinkel van mevrouw Hamersma proefde ik hoe de diverse rassen zoals de friszure Granny (opoe) Smith, mild zoete Red Delicious en Golden Delicious (gouden Liesjes) goed toegepast kunnen worden in de Italiaanse keuken. De oud-chefkok van Toscanini, Wallz Bossma kookte voor ons een  salade van radicchio, Marlene Granny Smith, speck, asiago-kaas en hazelnoten. Zuren, bitters, vet en knapperigheid in één gerechtje. Een goede combi! Hierbij een door Anfors geselecteerde loepzuivere sylvaner van Villscheider.

risotto

Risotto met Marlene Red Delicious en Pinot Nero

Het tweede lunchgerecht was een smeuïge risotto met Red Delicious en venkelworst met een licht anijsachtige smaak. Afgemaakt met een flink rasp Parmezaanse kaas voor de smaakversterking. De venkelworst is  één van mijn favorieten uit de Italiaanse keuken en wordt meestal geserveerd met pasta. Bij de risotto combineerden de balletjes worst echter ook goed en af en toe proefde je een stukje Red Delicious. Net genoeg en niet te overheersend. Erbij een fruitige Pinot Nero van Colterenzio. Niet de meest voor de hand liggen keuze, maar wil je een licht gekoelde rode wijn uit Alto Adige dan kom je al snel bij deze Pinot uit.
apfelstrudel

Als laatste een uit elkaar getrokken Apfelstrudel van filodeeg waarbij de rozijnen verwerkt waren in een bolletje Malaga ijs. Een combinatie van smeuïg en knapperig. De lichtzoete rode(!) moscato rosa van Franz Haas paste niet zo goed bij de Apfel maar wel goed bij het ijs. Leuk om weer eens een onbekende autochtone druif te proeven uit Italië.

Marlene appels zijn te koop bij de gespecialiseerde groenteman.

Recepten met Marlene appels zijn te vinden op Foodtube.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: