Aspergerisotto

In april 2016 ben ik op wijnreis geweest naar de Veneto. In onderstaand artikel lees je over mijn bezoek aan een bijzonder wijngebied de Colli Eugani. Bij het restaurant proefden we aspergerisotto. Onderaan het artikel kun je het recept lezen. 

De Adellijke wijnen van La Montecchia

Na een korte wandeltocht met mooie vergezichten op de wijngaarden en vulkanische Colli Eugani ontmoeten wij graaf Giordano Emo Capodilista in zijn prachtige, in de 16 eeuw door Dario Varotari gebouwde en met prachtige fresco’s gedecoreerde villa. De graaf heeft speciaal zijn reis naar Londen voor ons aangepast en is in gezelschap van twee lieftallige dames (hofhouding?). Wij zijn zeer vereerd!

20160421_102801
Wijnen met een goed verhaal verkopen nu eenmaal beter en de graaf van la Montecchia neemt ons mee in de geschiedenis van zijn bezit. De belangrijke adellijke familie Capodalista uit Padua wilde op het boerenland gaan wonen nadat de Nederlanders en Portugezen hen als handelslieden aftroefden door overzeese handel te bedrijven. Zij verwierven het land door inpoldering en lieten de villa bouwen. De Capodilista’s voegden Emo aan hun naam toe, toen in 1783 Beatrice Capodilista trouwde met de Venetiaanse patriciër Leonardo Emo en samen werden ze een nog welvarender familie. De voorvaderen van de Capodilista’s staan als trotse ridders afgebeeld op de wijnetiketten.

20160429_104738

De familie gebruikte het huis oorspronkelijk als jachtslot maar in de 18e eeuw is het verbouwd tot woonhuis en heeft het de vorm van een klooster gekregen met 8 kamers, 4 op de beneden- en 4 op de bovenverdieping. De eerste en belangrijkste kamer vertegenwoordigt de wijnoogst. Als de graaf thuis is, slaapt hij meestal hier maar door de vele toekijkende engeltjes op de fresco’s is het soms een onrustig nachtje! Het trappenhuis lijkt op een Grieks kruis als verwijzing naar de verschillende fases vaneen mensenleven. De marmeren vloeren van iedere kamer hebben een verschillend design.

20160421_102246

De graaf wordt regelmatig benaderd door reis- en lifestylemagazines om over zijn bezit te praten en de villa is gebruikt als filmlocatie voor de “Merchant of Venice”. Het is nu een mooie locatie voor groepsrondleidingen en kan tevens gehuurd worden. La Montecchia bestaat daarnaast uit een exclusieve bed & breakfast in het aangrenzende kasteel en drie huisjes. In één hiervan hebben wij een weekje met veel plezier gelogeerd. Voor een rondje golf kun je terecht op de 54 holes tellende golfbanen waarna geluncht of gedineerd kan worden in het met één Michelin ster bekroonde restaurant of de Bistro ABC.

20160421_102920

De Azienda Agricola “La Montecchia” is gelegen aan de voet van het glooiende natuurpark Colli Eugani, in het hart van de Veneto, 40 km ten westen van Venetië. De Colli Eugani zijn ontstaan uit een vulkanische activiteit ongeveer 30 miljoen jaar geleden en zijn voor een groot deel opgebouwd uit het trachyte gesteente dat weer gebruikt is voor het Piazza San Marco in Venetië. Italiaanse mannen schijnen de heuvels wel eens te vergelijken met vrouwenborsten, waarvan acte! De zwarte vulkanische aarde, gecombineerd met het mediterrane klimaat vormen wijnen met een rijke minerale toets met aardse en gerookte aroma’s. Maar ook rood fruit en bloemen kunnen worden waargenomen..

Opvallend is de aanplant van vooral Franse druiven. In het boek ‘I Vitiegni Stranieri Da Vino Cultivati in Italia’ uit 1903 valt te lezen dat in 1868 verschillende druivenrassen uit Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk naar de Veneto werden gebracht en geplant.Daarmee werd de Veneto destijds de Italiaanse regio met de grootste hoeveelheid buitenlandse aanplant. Locale wijnboeren experimenteerden ermee in de hoop variëteiten te vinden met een hoge resistentie voor ziektes en passend bij de bodem en klimaat van de heuvels. Hierdoor treffen we bij La Montecchia ook pinot bianco, cabernet franc, cabernet sauvignon, carmenère, merlot en de inheemse druif raboso aan, verbouwt op  20 ha. Er worden 200.000 flessen geproduceerd waarvan 50% export naar de VS, Frankrijk en Duitsland. De moscatto draagt 50% bij in een droge, mousserende of passito versie. Op het domein wordt zoveel mogelijk biologisch gewerkt en men is jarenlang een partner geweest van de Slow Food Foundation voor Biodiversiteit.
Na de rondleiding staan er 3 wijnen voor ons klaar om geproefd te worden:

20160421_110428

Wijn 1: Pinot Bianco Colli Eugani D.O.C. 2014
Proefnotitie: een licht goudgele wijn met een medium body en zuurgraad en aroma’s van bloemen en tropisch fruit met een medium afdronk. Prima te combineren met risotto, asperges en wit vlees.

Wijn 2: Ca’ Emo Rosso I.G.T. Delle Venezie. 2013
“Ca Emo” was de naam van één van de historische gebouwen van de Emo familie. De wijnen die hier oorspronkelijk geproduceerd werden, waren licht en crispy met als doel verfrissing na een lange werkdag. Deze “huiswijn” bestaat uit een blend van merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon en raboso. De raboso druiven worden pas in november geoogst en kort ingedroogd.
Proefnotitie: een robijnrode wijn met een medium body, medium zuurgraad en zachte tannines en aroma’s van rijp rood fruit en nootmuskaat en laurier. Een medium afdronk met een minerale toets.
Echt een wijn om aan het begin van een diner te schenken bijvoorbeeld bij antipasti van diverse soorten Italiaanse ham en belegen boerenkaas (niet te pittig)

Wijn 3: Irenèo Cabernet Sauvignon Colli Eugani D.O.C.
Samenstelling: 90 % cabernet sauvignon, 6 % merlot, 4% carmenère , 12 maanden houtopvoeding in barrique
Proefnotitie: robijnrode wijn met medium plus body, medium zuurgraad en medium plus rijpe tannines met aroma’s van rijp zwart fruit en kruidigheid, eindigend in een lange afdronk.
Deze wijn is goed te combineren met Secondi zoals biefstuk, wild en oude kaas.

20160421_122832

Het is tijd voor een lekkere lunch in Bistro ABC met uitzicht op de golfbaan. We genieten van diverse soorten pjzza (echt met een j!) van zuurdesem, gefrituurde groene en witte asperges en bruschetta met Buratta begeleidt door een droge mousserende Fior d’ Arancio. Daarna bij dezelfde wijn een aspergerisotto en we sluiten af met een glas met Chantilly en verse vruchtjes met de passito van Fior d’ Arancio.

ASPERGERISOTTO

1

Ingrediënten:

400 g (wilde) groene asperges
750 ml kippenbouillon
3 el olijfolie
300 g carnaroli- of arboriorijst
150 ml droge witte wijn
peper en zout uit de molen
evt parmezaanse kaas

BEREIDING:

Snij een stukje van de onderkant en schil indien nodig het onderste houtige deel van de asperges met een dunschiller. Snij de asperges in stukjes van 1 cm. Breng in een pan de kippenbouillon aan de kook. Verhit een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak de aspergestukjes met wat zout bestrooid op matig vuur tot ze zacht zijn (als het vuur te hoog staat, verliezen ze hun kleur).

Schep de rijst erdoor en roerbak tot alle korrels glanzen en glazig zijn. Blus af met de wijn en voeg als dit verdampt is een soeplepel bouillon toe. Blijf roeren tot al het vocht door de rijst is opgenomen. Blijf zo roeren en soeplepel voor soeplepel bouillon toevoegen tot de risotto smeuïg en beetgaar is. Breng op smaak met zout en peper en schep de risotto in warme diepe borden of grote kommen. Schaaf er evt krullen kaas over.

TIP
Roer er op het eind nog een klont roomboter door voor een vollere smaak. Risotto eet je met een vork, net als de Italianen

WIJN: heerlijk met een Soave Classico of witte Lugana, allebei uit de Veneto.