PAYS D’OC IGP, WIJNEN UIT HET LAND VAN JA!

Pitch Communicatie & Pr organiseerde op 24 november een online proeverij waarbij Harold Hamersma wijnadviseurs bij praatte over het label en de monocépage wijnen van Pays d’Oc IGP.

STUKJE GESCHIEDENIS
15 jaar geleden schreef Harold voor HP de Tijd dat er sprake was van een wijnoverschot in de wereld. Crisisdestillatie lag op de loer en er ging een beschuldigende vinger richting Frankrijk wat toen de grootste wijnproducent ter wereld was. Languedoc Roussillon was het grootste wijngaardareaal van Frankrijk en waarschijnlijk van de wereld en de plannen waren er toen om 1/3 van de wijngaarden te rooien voor bijvoorbeeld olijfbomen. Dat is echter niet gebeurd.

40 jaar geleden kwam Harold ook al in het gebied en het was toen niet allemaal niet even vrolijk. Veel wijnbouwers waren verenigd in coöperaties en de kwaliteit van de druiven bij deze coöperaties was eigenlijk niet erg van belang omdat men per kilo druiven werd betaald. Daarnaast was er sprake van militante en protectionistische wijnboeren van het CRAV (Comité Regionale D’Action Viticole) die departementsgebouwen in de fik staken en tankwagens met goedkope Spaanse bulkwijn lieten leeglopen om hun eigen handel te beschermen. Zelf goed wijn maken was er helaas niet bij.

Om met de opkomende Nieuwe Wereldwijnen te concurreren koos men gelukkig niet voor vergelijking op prijs maar besloten de Franse wijnboeren om te focussen op kwaliteit. De Pays D’Oc wordt ook wel aangeduid als Frankrijks Nieuwe Wereld. Dat betekent dat er veel mag, maar niet alles. Een voorbeeld is het feit dat zelfs 58 druivenrassen zijn toegestaan in de IGP Pays D’Oc. Deze staan vaak goed herkenbaar op het etiket. Verder is er een nieuwe generatie wijnmakers opgestaan die in tegenstelling tot de vroegere generaties zelf hun wijnen maakt in plaats van ze naar de coöperaties te brengen.
Biologisch wijngaardenieren is een trend en gaat goed in het klimaat van de Languedoc Roussillon.
Het is een dynamisch gebied waar flying winemakers uit het buitenland zorgen voor extra know how om bijzondere wijnen te maken die ook nog een gunstig geprijsd zijn.

CIJFERS
Het gebied bestaat uit 240.000 ha wijngaarden waarvan 120.000 voor IGP Pays d’Oc . 12000 producenten, 175 coöperaties en veel vrouwelijke wijnmakers. 33% van de Franse wijn die in Nederland wordt verkocht is Pays D’Oc IGP wijn. Bijna de helft van alle flessen is bestemd voor export naar 170 landen. Het is de allergrootste Rosé producent en iedere seconde worden er 24 flessen Pays D’Oc wijnen in de wereld verkocht.

In de Grote Hamersma Super Supermarktwijngids  van 2020 staan 70 wijnen uit de Languedoc Roussillon die boven een 7 scoorden.

PROEVERIJ UIT HET LAND VAN JA
Pays is land en Oc staat voor ja, aldus Harold.  De 6 te proeven wijnen waren gemaakt van één druif (monocépage) en niet van de geijkte druiven zoals chardonnay, sauvignon blanc en merlot. Geen spannende etiketten maar het gaat uiteraard om de inhoud.  Het betreft meestal druiven die je ook in de Rhône tegenkomt maar de gewurztraminer verwacht je niet direct in het zuiden van Frankrijk. Deze wijn was niet zo mollig en aromatisch als in de Elzas en zonder een duidelijk zoetje maar zeker een zeer aangename variant. Verder proefden we marsanne en grenache blanc en een  peperige syrah die nog wel eventjes mocht liggen en een lekkere vlezige mourvèdre die al opvallend zacht was.

Het was een aangename hernieuwde kennismaking met Pays D’OC wijnen die zeker thuishoren in elke goede wijnwinkel.

Op donderdag 3 december heeft Pitch Communicatie en Pr de Pays d’Oc  een pop up wijnboutique in hartje Amsterdam op de Herenstraat 12 geopend!  Hier kun je kijken en kopen en wijnadvies krijgen van Barbara Verbeek (wijnexpert en -schrijfster) en Julian Cleton (winebar of the year VinVin). De wijnboutique is hele maand december geopend.

WAT DRINKEN WE BIJ DE OLIEBOLLEN?

oliebol

Drink je met de feestdagen champagne of neem je genoegen met een goedkopere prosecco? Bij de zuunige Nederlanders staat champagne nog niet vaak op tafel en wat dat betreft kunnen we nog een hoop leren van de Belgen, die de weg naar deze delicate bubbel veel vaker weten te vinden.

Champagne is een beschermde naam en mag alleen gebruikt worden voor de mousserende wijn uit deze noordelijke wijnstreek in Frankrijk. De bubbels ontstaan door een tweede vergisting op fles en de wijn moet minimaal 15 maanden in een koele wijnkelder op de gist rijpen. In Nederland drinken we meestal de Brut versie, dat wil zeggen aardig droog, met meestal aroma’s van citrus, toast en een beetje gist.

Als de wijn op dezelfde manier gemaakt wordt in een ander gedeelte van Frankrijk, mag hij niet meer champagne heten maar spreek je van een crémant. Vaak een betaalbaarder alternatief voor champagne en een uitstekend alternatief.

Ga je voor een bubbel met wat meer fruitaroma’s zoals peer en ook vaak wat zachter in de smaak? Kies dan een prosecco. Meestal goedkoper omdat het proces van bubbelontwikkeling zich niet in de fles afspeelt maar in een afgesloten vat en van rijping op de gistlaag is geen sprake.

Maar wat drink je nou bij de oliebollen?

Eigenlijk is een oliebol een hoop vettigheid, suiker en nauwelijks voedingstoffen maar het is net als met zoveel ander ongezonde dingen af en toe oh zo lekker om zo’n vette hap weg te werken! Maar alsjeblieft niet met champagne! De strakke zuren van brut champagne botsen met de vetheid en zoetheid van de oliebol. Wil je bubbels bij de oliebol drinken, neem dan een zoete(re) mousserende wijn zoals Moscato d’Asti. Wil je de bol toch combineren met champagne, kies dan de demi-sec versie, een zoetere variant. 

Houd je niet van wijn dan is een zoet en fruitig quadruppel bier zoals bijvoorbeeld La Trappe Quadruppel ook een perfecte combinatie.

Wijnen uit Bordeaux

Als je het over Bordeaux als wijngebied hebt, is het handig om het gebied in twee delen op te splitsen: de rechter- en linkeroever van de rivieren Gironde, Dordogne en Garonne

Linkeroever: Médoc

Aan de linkeroever vind je de beroemde Médoc, met  bekende dorpen als Margaux en Saint-Estèphe. Er heerst een zeeklimaat en als we naar de bodem kijken in de wijngaard dan zie je veel  kiezelstenen (‘gravel‘). Deze stenen fungeren als een soort vloerverwarming en slaan overdag warmte af op die ze ‘s nachts weer afgeven aan de wijnstokken. Verder zorgen ze voor goede drainage en voorkomen dat de wortels van de wijnstokken te natte voeten krijgen. In 1855 is de beroemde Médoc classificatie opgesteld, die de topwijnen indeelt in vijf klassen. Sinds die tijd is de lijst maar twee keer veranderd. De chateaux hebben in de loop der jaren wel land bijgekocht.

Rechteroever: Pomerol & Saint-Émilion

Rechts  vind je de dorpen Pomerol en Saint-Émilion. Hier bestaat de bodem voor een groot deel uit klei. Saint-Émilion heeft zijn eigen classificatie. Hier geldt een titel voor 10 jaar, daarna wordt gekeken of de wijn nog steeds voldoet aan de gestelde classificatie. Pomerol is een “gewone” AOP en heeft geen classificatie. 

Bordeaux blend

Het grootste gedeelte van de wijnen uit de Bordeaux zijn blends. Aan de linkeroever wordt de blend gedomineerd door de cabernet sauvignon, aangevuld met merlot. Vaak zit er in de betere jaren meer cabernet auvignon in de blend. Aan de rechteroever is de merlot de belangrijkste druif. Hier voegen de wijnmakers  cabernet franc, malbec en petit verdot  toe.  Pomerol  wordt gekenmerkt door het feit dat het meestal  100% merlot is.

Witte wijn uit Bordeaux?

Hoewel de witte wijnen niet de hoofdrol spelen, worden er heerlijke witte wijnen gemaakt. Het zal je niet verbazen dat dit ook vaak blends zijn, namelijk van de sauvignon blanc, sémillon en muscadelle. Van deze druiven worden frisse exemplaren gemaakt maar met name de wijnen uit het hogere segment ondergaan houtrijping.

Naast de stille witte wijnen, is er ook een klein aanbod aan mousserende wijnen, meestal met flesrijping gemaakt.

En we mogen natuurlijk niet vergeten dat uit de Bordeaux één van de mooiste dessertwijnen afkomstig is, namelijk de Sauternes, gemaakt van druiven die edele rotting hebben gehad. Klinkt vies, maar smaakt goddelijk!

Nieuwsgierig?

Wil je ook wel eens proeven wat het verschil is tussen de linker- en rechter oever en ben je nieuwsgierig naar de witte , mousserende of zoete wijn uit Bordeaux? Doe dan 20 maart mee aan de Workshop en laat je verrassen. Meer info: www.keytowine.nl of bel naar 06-22035492,  of schrijf je direct in via  keytowine@gmail.com


WAAR: proeflokaal Calslaan 7, 2314 GJ Leiden

PRIJS: €52,50 pp per avond

Bron: Winefolly



Semi Dry January

Januari is nog maar net gestart en de goede voornemens vliegen je alweer om de oren. Afvallen, meer sporten, meer begrip, meer liefde en noem zo maar op. Net als vorig jaar zijn er ook weer een aantal mensen die meedoen aan Dry January. Er zijn apps, tv-programma’s, boeken en bekende Nederlanders die zichzelf hiermee nog eens extra in the picture zetten. Je hebt ook tegenstanders zoals Fred van Leer die op Social Media schreeuwt dat Dry Januari wat hem betreft kletsnat wordt.

Het wordt zo langzamerhand een hele industrie. Waar zouden we toch zijn zonder Dry January?Nu mag iedereen lekker doen wat hij of zij zelf nodig vindt maar ik heb zo mijn twijfels over alcoholische geheelonthouding in januari om je vervolgens in de rest van het jaar weer uitgebreid te laven aan alcoholische geneugten. Als wijndocent is het voor mij sowieso moeilijk, zo niet onmogelijk om geen alcohol binnen te krijgen en eerlijk is eerlijk, ik vind er ook geen donder aan. Dat betekent niet dat ik alles opdrink wat ik mijn cursisten voorzet. Ik heb altijd mijn eigen, schattige kleine spuugbekertje bij me en daar verdwijnt de meeste wijn in. Cursisten kijken mij wel eens vol medelijden aan, maar dit is voor mij de enige methode om gezond en helder te blijven.

Spuug ik dan alles uit wat ik drink? Nee hoor, maar ik geniet liever van 1 glas bijzondere wijn dan 3 glazen slurpwijn achterover te slaan. Het gaat mij veel meer om de aroma’s, smaken en combinaties met het eten waar ik blij van word. Daarom kies ik bij een wijnarrangement in een restaurant ook altijd voor halve glazen. Ik begrijp überhaupt niet hoe je met 6 gangen en 6 volle wijnglazen nog kan genieten……………

Ik heb sinds kort een nieuw wijnspeeltje in mijn bezit: de ETO (spreek uit zoals in Dolchetto). Een geweldige, in mijn geval koperkleurige, karaf die op een ingenieuze manier alle zuurstof elimineert door aan te sluiten op de vloeistofspiegel van de wijn. Klinkt ingewikkeld maar is supersimpel: https://www.etowine.com/

Er zijn verschillende tests gedaan door professionals in de wijn waarbij men fles in een blindproeverij vergeleek die net open was gemaakt met een open fles die met kurk weer was afgesloten en al een tijdje openstond en de wijn die in een ETO-karaf was bewaard. Wat bleek: tussen de ETO en de gesloten fles werd geen verschil geproefd! Voor mij is dit een prima optie om af en toe een glas te nemen en niet een hele fles op te hoeven drinken.

Het wordt voor mij dus geen Dry Januari maar een Semi Dry 2020!
En mocht je, net als ik, ook willen (leren) genieten van wijn, kijk dan op mijn website www.keytowine.nl. En, er zijn spittons(spuugbekers) aanwezig!

Glaasje Port?

Naast mijn werk als wijndocent verzorg ik regelmatig portworkshops. Gelukkig kunnen steeds meer mensen van jong tot oud goede port waarderen en het enthousiasme is groot op zo’n proeverij. Meestal vraag ik tijdens zo’n avond of iemand een Ruby of een Tawny is. Bij een Ruby moet je denken aan een diepgekleurde rode Port die ruikt naar rijp donkerrood fruit zoals bramen en zwarte bessen en bij een Tawny port heb je het over een houtgerijpte wijn met notige en karamelachtige tonen. Weet jij het al? Ik houd zelf meer van een Tawny en je kunt me ’s nachts  wakker maken als je een fles van 20 jaar oud opentrekt.  Wat een genot!

SMAAKPROFIELEN

Het is op dit moment een nieuwe trend bij supermarkten en wijn (web) winkels om je smaakprofiel op het gebied van wijn te ontdekken en dat is nog niet zo’n gek idee. Zo kun je beter verkennen wat je lekker vindt en wat de alternatieven zijn als je eens iets anders dan een sauvignon blanc of chardonnay wilt drinken. Een onderscheid tussen Ruby en Tawny is ook zo’n hulpmiddel waarmee je je keus gemakkelijker kunt maken.

VINTAGE PORT

In Nederland zijn niet alleen de Zeeuwen zuunig, want de gemiddelde Nederlander koopt vooral goedkope port beneden de 5 euro in de supermarkt. De portproducent krijgt eigenlijk net zijn kostprijs vergoed. Daar probeer ik een klein beetje iets aan te veranderen. Bij mij ontdek je wat houtrijping met een port doet, hoe de port bij toeval is ontstaan door een ontdekking van de Engelsen en wat het verschil is tussen een witte en een rode port. En waarom een Vintage port zo bijzonder is.

PORTWORKSHOP

Port is een versterkte wijn van ongeveer 20 procent alcohol en behoorlijk zoet. Dit vraagt om iets erbij. Juist de combinatie van zoute blauwe kaas zoals Stilton met de zoete wijn is een match made in heaven, maar pure chocolade met een Ruby port is ook niet verkeerd. Loopt het water je al in de mond en wil je je portkennis ook vergroten? Op mijn website kun je de volgende portavond op zaterdag 15 februari 2020 vinden. À sua saúde!

Ribera ontraadseld, de andere beroemde Spaanse wijngaard met een R!

Als je mij vraagt naar welk wijnland mijn voorkeur gaat, roep ik meestal Italië of Duitsland. Maar in Spanje gebeuren op wijngebied ook veel interessante dingen. Reden voor mij om op 4 juni, op uitnodiging van het Amsterdamse Reclameburau Pich Pr, aanwezig te zijn bij de masterclass door Master of Wine Cees van Casteren over wijnen uit Ribera Del Duero. De 4 verschillende flights rode wijnen werden gecombineerd met 4 kleine gerechtjes uit de keuken van hotel Sofitel the Grand in Amsterdam.

SPANJAARDEN ZIJN GEEN WIJNDRINKERS

Spanje heeft na Zwitserland de meeste bergen en beschikt daardoor over veel verschillende microklimaten en bodems. Tot 30 jaar geleden werd er door politieke omstandigheden nauwelijks geëxporteerd en daarnaast beschikt Spanje over een zeer matige interne wijnmarkt. Spanjaarden drinken vooral bier en gintonic en 16 liter wijn per persoon per jaar ( ter vergelijk: Nedelanders drinken 23 liter per persoon per jaar).

KWALITEITSSLAG DOOR TOETREDING EU

De Toetreding tot de EU bracht Spanje als wijnland betere tijden. Er kwam meer wet- en regelgeving en er kwamen fondsen beschikbaar voor modernisering. Slechte gebieden werden gerooid en oude druivenrassen meer in ere hersteld. Goed voorbeeld hiervan is het project van wijnhuis Torres om oude rassen op te sporen. telkens als een wijnboer een onbekende druivenstok tegenkomt, kan hij dit melden en gaat men bij Torres aan de slag om uit te zoeken om welk druivenras het gaat.

Ribera del Duero

DE HEL OP AARDE MET EXTREME OMSTANDIGHEDEN

In deze masterclass ging het alleen over Ribera del Duero ( bijna 21.000 ha) met wijngaarden op 750-800 meter hoogte, gelegen tussen Bilbao en Madrid. Qua klimaat kan het hier de hel op aarde zijn. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot 40 graden met grote droogte als gevolg. De zomertemperatuur is als gevolg van de hoogte ’s nachts echter veel lager, waardoor de wijnstokken kunnen afkoelen wat weer goed is voor het behoud van de zuren en de kleur. Vanaf de late herfst tot in het voorjaar vormt vorst een constante zorg omdat de temperaturen soms kunnen dalen tot zelfs -20°C. Voorts kan de wind onbeschutte wijngaarden beschadigen. 

TEMPRANILLO IS KING!

Belangrijkste druif is hier de tempranillo (ook tinta del país of tinto fino fino genoemd) , waar bijna alle wijnen van worden gemaakt. Na toekenning van de D.O. in 1982 werden veel wijngaarden herplant en alle soorten bodega’s, variërend van kleine familiebedrijven tot grote coöperaties en wijndomeinen, begonnen te investeren in moderne vinificatietechnologie, waardoor de kwaliteit erg omhoog ging.

Opmerkelijk is ook het feit dat er veel oude wijnstokken staan: 50 % is meer dan 50 jaar oud!

3 GOLVEN IN DE WIJNBOUW

In de afgelopen jaren is er sprake geweest van 3 golfbewegingen:
*Traditioneel wijnmaken
*Minder gebruik van Amerikaans eiken voor de rijping
*Meer nadruk op individuele wijngaarden zoals in de wijnbouw in
Bourgogne

OOGSTKWALIFICATIES

Oogstjaar01020304050607080910111213141516
KwalificatieUZGZGUZGGZGZGUUUZGGZGUZG

U   =  Uitstekend 
ZG = Zeer Goed 
G   = Goed
M   = Matig 
S   = Slecht

4 WINEFLIGHTS

De wijnen, allen van de tempranillo druif, werden gepresenteerd in 4 flights, waarbij we begonnen met een Rosado die op mij niet veel indruk maakte. Daarna proefden we 3 wijnen met weinig houtrijping uit 2018, gevolgd door 3 Crianza’s uit 2015 en 2016 waarna we afsloten met 3 Reserva’s uit 2004, 2013 en 2014. De wijn die het meest aansprak was de Mirat Reserva van Bodegas Valdevinas uit 2004, die ondanks zijn leeftijd nog erg vitaal en fruitig overkwam. Een heerlijke wijn!
Zie hier wat Andreas Larsson, de beste sommelier ter wereld in 2007, over de wijn zegt.

GEEN 1 EN 1 IS 3 ERVARING

KALFSZWEZERIK. SJALOT, KNOFLOOK EN MAYONAISE
OSSENWANG, PREI, KAVIAAR, KROKANTE UI

Het was leuk en leerzaam om de verschillende wijnen van de tempranillo uit Ribera del Duero naast elkaar te proeven. De verschillende gerechtjes smaakten erg lekker maar waren in het algemeen helaas te uitgesproken en te hoog op smaak voor de wijnen. Hier blijkt maar weer dat wijn en spijs vaak een uitdaging is.

“Perhaps more than anything, realness is what strikes me about Spain”
James Suckling

Dream big


Afgelopen maandag konden wijnprofessionals en later op de middag consumenten ervaren wat Californië aan wijn te bieden heeft. Het was alweer de 15e editie van een twee jaarlijkse door Perwijn georganiseerde overzichtsproeverij die werd  gehouden in het mooie nieuwe hotel QO in Amsterdam.  Alles in dit hotel draait om energie en ik kan niet anders zeggen, het was een energieke middag! Master of Wine Cees van Casteren praatte ons in een masterclass bij over zijn reizen naar Californië.

Californische wijnen staan vooral bekend als blockbusters, wijnen met veel smaak, houtrijping en alcohol en een hoge prijs. Cees had een serie wijnen voor ons uitgezocht die een wat meer Europese en  ingetogen stijl lieten zien. Wijnen zoals Sandi Chardonnay Rita’s Crown  en Domaine de la Côte Pinot Noir Memorius  uit Santa Rita Hills (beiden te koop via Flex4Wine) waren  goede voorbeelden hiervan.

MW Cees van Casteren
Hotel QO

Belangrijk bij de wat frissere stijl zijn de openingen naar de oceaan in het wijnlandschap die, naast de ochtend mist, voor verkoeling zorgen.

Cees vertelde over de geschiedenis van Californië aan de hand van een aantal diepte en hoogtepunten. Van de Goldrush in 1856, een jaar waarin ongeveer 210.000 kisten wijn werden verkocht naar 2018 met 220 miljoen 9 liter flessen! En dat ondanks de drooglegging ( 1919-1933).

Wat mijlpalen:

  1861: oprichting  eerste Napa Winery  door Charles Krug.
 1933: Ernest en Julio Gallo richten Modesto op
 1934: oprichting Wine Instititute of California
 1935: oprichting University of California ( UC Davis)
 1966: Robert Mondavi
 1976: The Judgement of Paris

JUDGEMENT OF PARIS

De Paris Wine Tasting of 1976—oftewel de Judgment of Paris—was een wijncompetitie die op 24 mei in 1976 door de Engelse wijnhandelaar Steven Spurrier georganiseerd werd, waarbij Franse topwijnproevers twee blinde proeverijen uitvoerden: één van top kwaliteit Chardonnay’s uit Bourgogne en Californië en één van rode Bordeaux wijnen en cabernet sauvignon wijnen uit Californië. In beide categoriën scoorden de Amerijkaanse wijnen het best. Chateau Montelena bij de witte wijnen en Stag’s  Leap bij de rode wijnen, Iets wat Spurrier nooit verwacht had. Er werd besloten om de uitslagen geheim te houden totdat een journalist van de Times er een klein artikel aan wijdde. Het hek was van de dam en Californië was direct verlost van het Calimero complex van Nieuwe Wereld wijnen. Over deze proeverij is overigens ook een erg leuke film gemaakt: Bottle Shock.

Hierna zag je de opkomst van diverse cultwijnen zoals Opus One. Het aantal Wineries in Napa steeg van 30 in 1976 naar 540 in 2018 met in totaal 8100 ha cabernet sauvignon.

ZINFANDEL, EEN DRUIF MET UITDAGINGEN
Dé druif van Californië is de zinfandel maar het is zeker geen gemakkelijke druif. Een te warme bloei geeft millerandage, het verschijnsel van ongelijkmatigheid in grootte en rijping van de druiven in één en dezelfde druiventros. De druif geeft normaal teveel fruit en moet sterk uitgedund worden om een goede wijn te garanderen ( groene snoei) 

Groene Snoei

De zinfandel rijpt zeer ongelijk en de oogst is handwerk. De schil van de druif is erg dun en droogt gemakkelijk uit waardoor je snel veel alcohol in de wijn krijgt met als risico het vastlopen van de vergisting( zgn stuck fermentation). Met een paar druppels regen of twee weken mist is de kans op rot en schimmel heel groot.

Veraison

WHITE ZINFANDEL ( WHITE ZIN)

Naast de rode wijn van zinfandel, bestaat er ook een rosé versie.

White Zinfandel onstond als resultaat van  wijnmaker Bob Trinchero’s experiment om zijn  Amador County Zinfandel meer robuust te maken. Hij haalde wat van het druivensap weg en vergiste het als witte wijn met een licht rose kleur, ontstaan door de korte schilweking van de blauwe druiven. In 1975 bleef de vergisting echter haperen vanwege teveel suiker in het druivensap en hierdoor ontstond een lichtzoete versie. Door de populariteit van deze lichtzoete rosé groeide de wijnomzet van 25.000 9 liter flessen in 1980 naar meer dan 2 miljoen 9 liter flessen in 1987!

BREAD AND BUTTER

Op de overzichtsproeverij stonden 29 tafels met een “huge”aantal wijnen. Naast klasse wijnen van Wijnimport Bart ( Shafer Vineyards, Saintsbury en Delicato Family Vineyards) ,Poot agenturen ( met o.a Sebastiani) ,Verbunt Verlinden( Kendall Jackson) en Schug Caneros Estate, ook kleinere wijnhuizen zonder importeur in Nederland. Zoals bijvoorbeeld WX Brands met een aantal bijzondere etiketten.

De Bread and Butter Chardonnay. Als je liefhebber bent van een volle, romige, houtgerijpte Chardonnay, dan is dit jouw wijn! Bread staat in dit geval voor de houtrijping met aroma’s van toast en brioche. Butter verwijst naar de romigheid in de wijn veroorzaakt door de malolactische gisting waarbij de erg zure appelzuren in de wijn worden omgezet naar de minder zure melkzuren met als extraatje de romige smaak.