Wijncursus saai?

De vraag naar wijncursussen neemt toe. Steeds meer mensen vinden het leuk om iets meer te leren over het geestrijke vocht dat ze in hun wijnglas schenken. In Nederland drinken we gemiddeld per persoon ongeveer 23 liter wijn per jaar dus het is geen gek idee om daar dan ook wat meer over te weten.

Zijn wijncursussen alleen maar voor mensen van boven de 30?
Ik geef meer dan 10 jaar wijncursussen en wijnworkshops en toen ik jaren geleden mijn eerste stapjes in de wijnwereld zette, bestond de wijnhandel vooral uit mannen van een zekere leeftijd. Gelukkig zijn de tijden veranderd en ontmoet ik veel jonge wijnliefhebbers.  De jongste vinoloog van de Wijnacademie, de één na hoogste titel die je op wijngebied in Nederland kunt behalen en die ik zelf ook boven mijn bed heb hangen, was vorig jaar Rik Timmer, 21 jaar oud(!).  Zowel jong als oud volgen  mijn cursussen en met veel enthousiasme.

Zijn wijncursussen dan alleen maar voor mannen?
Het zijn meestal  vrouwen die wijn kopen (95%). Vaak in de supermarkt, samen met de andere boodschappen, maar ik zie steeds meer dat vrouwen  graag rondkijken in wijnspeciaalzaken en het erg leuk vinden om een combinatie te maken met eten. Soms bestaan mijn cursussen zelfs alleen uit vrouwen. Over girlpower gesproken!

Zijn wijnkenners snobs?
In mijn cursussen leg ik in begrijpelijke taal uit hoe je wijn het beste kunt leren proeven en ontdekken. Het is echt geen hogere wiskunde. En bij mij mag je in de les gewoon zeggen of je een wijn lekker vindt of niet.

Zijn wijncursussen saai?
Dat moet je eigenlijk aan al die honderden mensen vragen die bij mij een opleiding of avond gevolgd hebben. Natuurlijk leer je over wijn door wat meer over de theorie te horen maar een groot onderdeel van de wijncursus bestaat uit proeven en dat leer je niet uit boekjes maar wel door veel oefening en smaak- en geurexperimenten. Een leuker vak kun je toch niet bedenken?

In mei starten er weer nieuwe cursussen voor beginners en in september voor beginners én gevorderden. Op mijn website vind je de informatie!

Verdicchio & Co

Het Instituto Marchigiano Di Tutela Vini organiseerde voor een select gezelschap van sommeliers en andere wijnexperts een online masterclass met proeverij over en met wijnen van de Verdicchio druif. Italië-kenner Fred Nijhuis vertelde alles over de vele gezichten van dit druivenras én de wijnen die ervan worden gemaakt. 

Het Instituto Marchigiano Di Tutela Vini is een Italiaanse organisatie die 16 DOP’s, inclusief 4 DOCG’s van 652 aangesloten wijnbedrijven uit de Marken vertegenwoordigt. Zij richt zich op stimulans van de kwaliteit van de wijnen van de Italiaanse wijnstreek de Marken in brede zin en promotie van de export over de hele wereld. Hier ligt nog zeker een uitdaging want 2/3 van de productie wordt nu verkocht in Italië.

De druif en gelijknamige wijn zijn afkomstig uit wijnstreek de Marken, gelegen in het oosten van Italië, grenzend aan Emilia-Romagna in het noorden, Toscane en Umbrië in het westen en Latium en de Abruzzen in het zuiden. Ancona is de hoofdstad en de oppervlakte bedraagt iets minder dan een vijfde van Nederland. De Marken kent een lange historie en fossiele resten tonen aan dat er al in de IJzertijd (voor de Romeinen) wijn werd gemaakt. Er is sprake van een gematigd klimaat met veel kalkrijke gronden met mergel, klei en kalksteen tot zandsteen en zand (oude zeebodem). Het is een berg- en heuvelachtig gebied. De belangrijkste druivenrassen zijn sangiovese (21%), montepulciano (19%), verdicchio (14%) en biancame/bianchello (6%).

Verdicchio, de druif

In de naam Verdicchio zit het woord Verde, wat groen betekent. Dit verwijst naar de groenige kleur die zelfs de rijpe druiven hebben. De verdicchio is eén van de belangrijkste witte druivenrassen in Italië. Het is dezelfde druif als de trebbiano di Soave en vrijwel identiek aan de trebbiano di Lugana (alias turbiana). Het is al een heel oude druif die waarschijnlijk al in de 5e eeuw na Christus in de Marken aanwezig was maar de naam verdicchio komt pas voor in de 16e eeuw. Het meeste van de totale aanplant van deze, midden- tot laat rijpende druif (ongeveer 3521 ha), staat in de Marken. De druif heeft een voorkeur voor zanderige kalkbodems en geeft dan lichtgele wijnen met een groene schijn en met een stevige zuurgraad van 5,5 tot 7,5 gram per liter en een typisch amandelbittertje in de afdronk. De stijl kan variëren van mousserend tot stil, van droog tot zoet van ingedroogde druiven en van enkelvoudig en fris tot rijk en complex. De beste wijnen kunnen zeker 20 jaar ouderen.

Verdicchio, de wijnen 

In 1954 introduceerde de Milanese architect Antonio Maiocchi een amfora-vormige fles en was er sprake van een goede prijs/kwaliteits verhouding van de wijnen, waaronder de Verdicchio. Dit leidde tot een toename in populariteit van wijnen uit deze streek. Van 2015-2019 werd Verdicchio benoemd tot beste stille witte wijn door Italiaanse pers, gevolgd door lovende reacties uit het buitenland. Op dit moment wordt de nadruk gelegd op het produceren van biologische wijnen.

Verdicchio dei Castelli di Jesi

Verdicchio dei Castelli di Jesi is sinds 1968 een DOC en beslaat ongeveer 2200 ha. Door 100 wijnhuizen wordt ongeveer 140.000 hl van deze wijn geproduceerd. De naam is afkomstig van de 24 kastelen ten westen van Jesi. Er bestaat ook een Castelli di Jesi Verdicchio Riserva,  die in 2010  een eigen DOCG-status heeft gekregen en een langere rijping ondergaat (minimaal 18 maanden, waarvan 6 maanden op fles).  Dit hoeft niet per sé houtlagering te zijn, maar kan bestaan uit langer contact met de lie. Een nieuwe ontwikkeling is wijnen van een enkele wijngaard. Het kleinere tweelingzusje van Verdicchio dei Castelli di Jesi is Verdicchio di Matélica (ongeveer 450 ha), dat gemaakt wordt van druiven die zuidelijker en landinwaarts liggen. Witte wijn uit de Marken bestaat voor 2/3 uit deze beide wijnen.

Verdicchio kun je aantreffen in een Spumante, Bianco, Superiore Classico en Passito variant van minimaal 85% verdicchio.

Verdicchio, de proeverij 

Tijdens de online workshop proeven we 6 wijnen: 1 mousserende, 4 stille versies en een rode Rosso Conero. Alle witte wijnen zijn van Cru kwaliteit.

5 WITTE WIJNEN

  1. Togni/Rocca dei Forti, Le Cuvée, Verdicchio dei Castelli di Jesi Spumante Brut DOC (2019):

Een mousserende wijn volgens de charmat methode gemaakt. Een redelijk eenvoudige wijn. Verfrissend, goede zuurgraad en als aperitiefwijn goed begin van de proeverij.

  1. Cantina dell’Ugolino: Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC Classico Superiore 2020 Balluccio:

Een lichtgele wijn van 100% verdicchio van de Balluccio wijngaard op 305 meter hoogte met een bodem rijk aan zand en kiezel. Gisting van 21-25 dagen in RVS; lagering van 4 maanden in RVS. Tenuta dell’Ugolino is een in 1918 opgericht familiebedrijf. Volgens de eigenaar was 2020 een goed wijnjaar. Hittegolven van 15 dagen werden afgewisseld met koudegolven waardoor de aroma’s goed bewaard bleven. Ik rook wat wit fruit en amandel in de wijn en in de mond een medium+ zuurgraad met in de medium+ afdronk een klein bittertje. De wijn kwam op mij nog wel erg jong over en wordt waarschijnlijk beter na wat rijping op fles. Ik proefde deze wijn met witte asperges en dit gaf een goede combinatie. Weer eens wat anders dan de vaak gebruikte combi met pinot blanc.

  1. Tenuta di Tavignano: Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC Classico Superiore 2019 Misco:

Het wijnhuis is sinds 1975 gevestigd in Loc. Tavignano, Cingoli (Mecarata). De wijn wordt gemaakt van 100% verdicchio van de Misco wijngaard (3ha) tussen rivieren Musone en Esino op 320 m. Gisting van 3 weken in RVS; lagering van 6 maanden in RVS.
Een lichtgele wijn met in de neus wat rijp wit fruit, florale noten (acacia) en amandelen. Een wat ronder mondgevoel dan de tweede wijn met een medium+ afdronk.

  1. Casa Vinicola Garofoli: Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC Classico Superiore 2018 Podium:

Garofoli is sinds 1901 gevestigd in Loreto (Ancona). De wijn wordt gemaakt van 100% verdicchio, van wijngaard Montecarotto op 375 m hoogte. De Podium is sinds 1991 in de handel.  Gisting van 15 dagen in cement; lagering van 16 maanden in RVS + 6 maanden op fles. In deze lichtgele wijn ruik ik aroma’s van honing, bloesem en wat tropisch fruit. Mond vullend met goede zuren en weer dat kleine bittertje aan het einde met een lange afdronk.

  1. Bucci: Castelli di Jesi Verdicchio Riserva DOCG Classico Villa Buccci 2016

De eerste drie wijnen leken wel wat op elkaar maar bij de vierde wijn proef je echt iets verschillends. Azienda Agricola F.lli Bucci is sinds 1982 gevestigd in Ostra Vetere (Ancona) en wordt gerund door Ampelio Bucci (foto). Behalve druiven worden er bij Bucci ook olijven, graan en zonnebloemen geteeld, alles op biologische wijze. Daarnaast is Ampelio Bucci business consultant in onder andere de mode en voedselindustrie en professor in Milaan op het gebied van ‘entrepeneurship’. In de eerste plaats is Ampelio echter een gepassioneerd wijnmaker, werkend vanuit de gedachte dat de druiven de kwaliteit van de wijn bepalen en dat zo min mogelijk moet worden ingegrepen in de kelder. Daarom kenmerken zijn wijnen zich door een grote mate van zuiverheid. De Verdicchio Villa Bucci is door Gambero Rosso al diverse malen uitgeroepen tot beste witte wijn van Italië.

De wijn van 100% verdicchio is afkomstig van wijngaard Montecarotto op 340-380 meter hoogte van oude wijnstokken van 40-50 jaar oud. De bodem  is rijk aan kalksteen en klei. Gisting en weking van 3 mnd in RVS; lagering van 16 maanden in 80 jaar oude vaten van  Slavonisch eiken van 50 en 75 hl, gevolgd door minimaal 1 jaar fles. Dit is een serieuze wijn!

Een goudgele wijn met in de neus noten, honing, kruiden en wat sinaasappel. Goede zuren en een lange afdronk. De wijn werd door één van de workshop deelnemers vergeleken met een goede witte Bourgogne en daar kon ik mij wel in vinden. Volgens de wijnmaker is de wijn nog steeds veel te jong en wordt alleen maar beter door nog een paar jaren te wachten.  Dat maakt mij wel nieuwsgierig. Toch nog maar een keer een fles aanschaffen en wegleggen!

Conclusie: Een leuk overzicht van de verdicchio druif. Mousserend, stil en een beetje houtgerijpt. Jammer genoeg geen passito versie, dan was de proeverij helemaal compleet geweest.

1 RODE WIJN

Conte Leopardi Dittajuti: Fructus 2018

De proeverij wordt afgesloten met een rode wijn. Een Rosso Cònero, sinds 1967 een DOC . Deze wijn moet van minimaal 85% montepulciano worden gemaakt en ondergaat meestal geen lange lagering. Deze wijn is van 100% montepulciano uit de Numana wijngaarden op 20 meter hoogte.  De bodem is rijk mergel en kalk.  Na de gisting in RVS, lagering van 7-8 maanden in RVS en 2 maanden in oudere barriques.  Een paarsrode, fruitige wijn met in de neus kersen, rode bes en een beetje koffie. In de smaak medium zuren en medium plus tannines met een medium afdronk. Een wijn om iets bij te eten maar zijn niet alle Italiaanse wijnen eetwijnen? Ik proefde de wijn ’s avonds met een gebakken biefstukje en dit maakte de wijn zachter en aangenamer.

Meer info: Instituto Marchigiano Di Tutela Vini

PAYS D’OC IGP, WIJNEN UIT HET LAND VAN JA!

Pitch Communicatie & Pr organiseerde op 24 november een online proeverij waarbij Harold Hamersma wijnadviseurs bij praatte over het label en de monocépage wijnen van Pays d’Oc IGP.

STUKJE GESCHIEDENIS
15 jaar geleden schreef Harold voor HP de Tijd dat er sprake was van een wijnoverschot in de wereld. Crisisdestillatie lag op de loer en er ging een beschuldigende vinger richting Frankrijk wat toen de grootste wijnproducent ter wereld was. Languedoc Roussillon was het grootste wijngaardareaal van Frankrijk en waarschijnlijk van de wereld en de plannen waren er toen om 1/3 van de wijngaarden te rooien voor bijvoorbeeld olijfbomen. Dat is echter niet gebeurd.

40 jaar geleden kwam Harold ook al in het gebied en het was toen niet allemaal niet even vrolijk. Veel wijnbouwers waren verenigd in coöperaties en de kwaliteit van de druiven bij deze coöperaties was eigenlijk niet erg van belang omdat men per kilo druiven werd betaald. Daarnaast was er sprake van militante en protectionistische wijnboeren van het CRAV (Comité Regionale D’Action Viticole) die departementsgebouwen in de fik staken en tankwagens met goedkope Spaanse bulkwijn lieten leeglopen om hun eigen handel te beschermen. Zelf goed wijn maken was er helaas niet bij.

Om met de opkomende Nieuwe Wereldwijnen te concurreren koos men gelukkig niet voor vergelijking op prijs maar besloten de Franse wijnboeren om te focussen op kwaliteit. De Pays D’Oc wordt ook wel aangeduid als Frankrijks Nieuwe Wereld. Dat betekent dat er veel mag, maar niet alles. Een voorbeeld is het feit dat zelfs 58 druivenrassen zijn toegestaan in de IGP Pays D’Oc. Deze staan vaak goed herkenbaar op het etiket. Verder is er een nieuwe generatie wijnmakers opgestaan die in tegenstelling tot de vroegere generaties zelf hun wijnen maakt in plaats van ze naar de coöperaties te brengen.
Biologisch wijngaardenieren is een trend en gaat goed in het klimaat van de Languedoc Roussillon.
Het is een dynamisch gebied waar flying winemakers uit het buitenland zorgen voor extra know how om bijzondere wijnen te maken die ook nog een gunstig geprijsd zijn.

CIJFERS
Het gebied bestaat uit 240.000 ha wijngaarden waarvan 120.000 voor IGP Pays d’Oc . 12000 producenten, 175 coöperaties en veel vrouwelijke wijnmakers. 33% van de Franse wijn die in Nederland wordt verkocht is Pays D’Oc IGP wijn. Bijna de helft van alle flessen is bestemd voor export naar 170 landen. Het is de allergrootste Rosé producent en iedere seconde worden er 24 flessen Pays D’Oc wijnen in de wereld verkocht.

In de Grote Hamersma Super Supermarktwijngids  van 2020 staan 70 wijnen uit de Languedoc Roussillon die boven een 7 scoorden.

PROEVERIJ UIT HET LAND VAN JA
Pays is land en Oc staat voor ja, aldus Harold.  De 6 te proeven wijnen waren gemaakt van één druif (monocépage) en niet van de geijkte druiven zoals chardonnay, sauvignon blanc en merlot. Geen spannende etiketten maar het gaat uiteraard om de inhoud.  Het betreft meestal druiven die je ook in de Rhône tegenkomt maar de gewurztraminer verwacht je niet direct in het zuiden van Frankrijk. Deze wijn was niet zo mollig en aromatisch als in de Elzas en zonder een duidelijk zoetje maar zeker een zeer aangename variant. Verder proefden we marsanne en grenache blanc en een  peperige syrah die nog wel eventjes mocht liggen en een lekkere vlezige mourvèdre die al opvallend zacht was.

Het was een aangename hernieuwde kennismaking met Pays D’OC wijnen die zeker thuishoren in elke goede wijnwinkel.

Op donderdag 3 december heeft Pitch Communicatie en Pr de Pays d’Oc  een pop up wijnboutique in hartje Amsterdam op de Herenstraat 12 geopend!  Hier kun je kijken en kopen en wijnadvies krijgen van Barbara Verbeek (wijnexpert en -schrijfster) en Julian Cleton (winebar of the year VinVin). De wijnboutique is hele maand december geopend.

WAT DRINKEN WE BIJ DE OLIEBOLLEN?

oliebol

Drink je met de feestdagen champagne of neem je genoegen met een goedkopere prosecco? Bij de zuunige Nederlanders staat champagne nog niet vaak op tafel en wat dat betreft kunnen we nog een hoop leren van de Belgen, die de weg naar deze delicate bubbel veel vaker weten te vinden.

Champagne is een beschermde naam en mag alleen gebruikt worden voor de mousserende wijn uit deze noordelijke wijnstreek in Frankrijk. De bubbels ontstaan door een tweede vergisting op fles en de wijn moet minimaal 15 maanden in een koele wijnkelder op de gist rijpen. In Nederland drinken we meestal de Brut versie, dat wil zeggen aardig droog, met meestal aroma’s van citrus, toast en een beetje gist.

Als de wijn op dezelfde manier gemaakt wordt in een ander gedeelte van Frankrijk, mag hij niet meer champagne heten maar spreek je van een crémant. Vaak een betaalbaarder alternatief voor champagne en een uitstekend alternatief.

Ga je voor een bubbel met wat meer fruitaroma’s zoals peer en ook vaak wat zachter in de smaak? Kies dan een prosecco. Meestal goedkoper omdat het proces van bubbelontwikkeling zich niet in de fles afspeelt maar in een afgesloten vat en van rijping op de gistlaag is geen sprake.

Maar wat drink je nou bij de oliebollen?

Eigenlijk is een oliebol een hoop vettigheid, suiker en nauwelijks voedingstoffen maar het is net als met zoveel ander ongezonde dingen af en toe oh zo lekker om zo’n vette hap weg te werken! Maar alsjeblieft niet met champagne! De strakke zuren van brut champagne botsen met de vetheid en zoetheid van de oliebol. Wil je bubbels bij de oliebol drinken, neem dan een zoete(re) mousserende wijn zoals Moscato d’Asti. Wil je de bol toch combineren met champagne, kies dan de demi-sec versie, een zoetere variant. 

Houd je niet van wijn dan is een zoet en fruitig quadruppel bier zoals bijvoorbeeld La Trappe Quadruppel ook een perfecte combinatie.

Wijnen uit Bordeaux

Als je het over Bordeaux als wijngebied hebt, is het handig om het gebied in twee delen op te splitsen: de rechter- en linkeroever van de rivieren Gironde, Dordogne en Garonne

Linkeroever: Médoc

Aan de linkeroever vind je de beroemde Médoc, met  bekende dorpen als Margaux en Saint-Estèphe. Er heerst een zeeklimaat en als we naar de bodem kijken in de wijngaard dan zie je veel  kiezelstenen (‘gravel‘). Deze stenen fungeren als een soort vloerverwarming en slaan overdag warmte af op die ze ‘s nachts weer afgeven aan de wijnstokken. Verder zorgen ze voor goede drainage en voorkomen dat de wortels van de wijnstokken te natte voeten krijgen. In 1855 is de beroemde Médoc classificatie opgesteld, die de topwijnen indeelt in vijf klassen. Sinds die tijd is de lijst maar twee keer veranderd. De chateaux hebben in de loop der jaren wel land bijgekocht.

Rechteroever: Pomerol & Saint-Émilion

Rechts  vind je de dorpen Pomerol en Saint-Émilion. Hier bestaat de bodem voor een groot deel uit klei. Saint-Émilion heeft zijn eigen classificatie. Hier geldt een titel voor 10 jaar, daarna wordt gekeken of de wijn nog steeds voldoet aan de gestelde classificatie. Pomerol is een “gewone” AOP en heeft geen classificatie. 

Bordeaux blend

Het grootste gedeelte van de wijnen uit de Bordeaux zijn blends. Aan de linkeroever wordt de blend gedomineerd door de cabernet sauvignon, aangevuld met merlot. Vaak zit er in de betere jaren meer cabernet auvignon in de blend. Aan de rechteroever is de merlot de belangrijkste druif. Hier voegen de wijnmakers  cabernet franc, malbec en petit verdot  toe.  Pomerol  wordt gekenmerkt door het feit dat het meestal  100% merlot is.

Witte wijn uit Bordeaux?

Hoewel de witte wijnen niet de hoofdrol spelen, worden er heerlijke witte wijnen gemaakt. Het zal je niet verbazen dat dit ook vaak blends zijn, namelijk van de sauvignon blanc, sémillon en muscadelle. Van deze druiven worden frisse exemplaren gemaakt maar met name de wijnen uit het hogere segment ondergaan houtrijping.

Naast de stille witte wijnen, is er ook een klein aanbod aan mousserende wijnen, meestal met flesrijping gemaakt.

En we mogen natuurlijk niet vergeten dat uit de Bordeaux één van de mooiste dessertwijnen afkomstig is, namelijk de Sauternes, gemaakt van druiven die edele rotting hebben gehad. Klinkt vies, maar smaakt goddelijk!

Nieuwsgierig?

Wil je ook wel eens proeven wat het verschil is tussen de linker- en rechter oever en ben je nieuwsgierig naar de witte , mousserende of zoete wijn uit Bordeaux? Doe dan 20 maart mee aan de Workshop en laat je verrassen. Meer info: www.keytowine.nl of bel naar 06-22035492,  of schrijf je direct in via  keytowine@gmail.com


WAAR: proeflokaal Calslaan 7, 2314 GJ Leiden

PRIJS: €52,50 pp per avond

Bron: WinefollySemi Dry January

Januari is nog maar net gestart en de goede voornemens vliegen je alweer om de oren. Afvallen, meer sporten, meer begrip, meer liefde en noem zo maar op. Net als vorig jaar zijn er ook weer een aantal mensen die meedoen aan Dry January. Er zijn apps, tv-programma’s, boeken en bekende Nederlanders die zichzelf hiermee nog eens extra in the picture zetten. Je hebt ook tegenstanders zoals Fred van Leer die op Social Media schreeuwt dat Dry Januari wat hem betreft kletsnat wordt.

Het wordt zo langzamerhand een hele industrie. Waar zouden we toch zijn zonder Dry January?Nu mag iedereen lekker doen wat hij of zij zelf nodig vindt maar ik heb zo mijn twijfels over alcoholische geheelonthouding in januari om je vervolgens in de rest van het jaar weer uitgebreid te laven aan alcoholische geneugten. Als wijndocent is het voor mij sowieso moeilijk, zo niet onmogelijk om geen alcohol binnen te krijgen en eerlijk is eerlijk, ik vind er ook geen donder aan. Dat betekent niet dat ik alles opdrink wat ik mijn cursisten voorzet. Ik heb altijd mijn eigen, schattige kleine spuugbekertje bij me en daar verdwijnt de meeste wijn in. Cursisten kijken mij wel eens vol medelijden aan, maar dit is voor mij de enige methode om gezond en helder te blijven.

Spuug ik dan alles uit wat ik drink? Nee hoor, maar ik geniet liever van 1 glas bijzondere wijn dan 3 glazen slurpwijn achterover te slaan. Het gaat mij veel meer om de aroma’s, smaken en combinaties met het eten waar ik blij van word. Daarom kies ik bij een wijnarrangement in een restaurant ook altijd voor halve glazen. Ik begrijp überhaupt niet hoe je met 6 gangen en 6 volle wijnglazen nog kan genieten……………

Ik heb sinds kort een nieuw wijnspeeltje in mijn bezit: de ETO (spreek uit zoals in Dolchetto). Een geweldige, in mijn geval koperkleurige, karaf die op een ingenieuze manier alle zuurstof elimineert door aan te sluiten op de vloeistofspiegel van de wijn. Klinkt ingewikkeld maar is supersimpel: https://www.etowine.com/

Er zijn verschillende tests gedaan door professionals in de wijn waarbij men fles in een blindproeverij vergeleek die net open was gemaakt met een open fles die met kurk weer was afgesloten en al een tijdje openstond en de wijn die in een ETO-karaf was bewaard. Wat bleek: tussen de ETO en de gesloten fles werd geen verschil geproefd! Voor mij is dit een prima optie om af en toe een glas te nemen en niet een hele fles op te hoeven drinken.

Het wordt voor mij dus geen Dry Januari maar een Semi Dry 2020!
En mocht je, net als ik, ook willen (leren) genieten van wijn, kijk dan op mijn website www.keytowine.nl. En, er zijn spittons(spuugbekers) aanwezig!

Glaasje Port?

Naast mijn werk als wijndocent verzorg ik regelmatig portworkshops. Gelukkig kunnen steeds meer mensen van jong tot oud goede port waarderen en het enthousiasme is groot op zo’n proeverij. Meestal vraag ik tijdens zo’n avond of iemand een Ruby of een Tawny is. Bij een Ruby moet je denken aan een diepgekleurde rode Port die ruikt naar rijp donkerrood fruit zoals bramen en zwarte bessen en bij een Tawny port heb je het over een houtgerijpte wijn met notige en karamelachtige tonen. Weet jij het al? Ik houd zelf meer van een Tawny en je kunt me ’s nachts  wakker maken als je een fles van 20 jaar oud opentrekt.  Wat een genot!

SMAAKPROFIELEN

Het is op dit moment een nieuwe trend bij supermarkten en wijn (web) winkels om je smaakprofiel op het gebied van wijn te ontdekken en dat is nog niet zo’n gek idee. Zo kun je beter verkennen wat je lekker vindt en wat de alternatieven zijn als je eens iets anders dan een sauvignon blanc of chardonnay wilt drinken. Een onderscheid tussen Ruby en Tawny is ook zo’n hulpmiddel waarmee je je keus gemakkelijker kunt maken.

VINTAGE PORT

In Nederland zijn niet alleen de Zeeuwen zuunig, want de gemiddelde Nederlander koopt vooral goedkope port beneden de 5 euro in de supermarkt. De portproducent krijgt eigenlijk net zijn kostprijs vergoed. Daar probeer ik een klein beetje iets aan te veranderen. Bij mij ontdek je wat houtrijping met een port doet, hoe de port bij toeval is ontstaan door een ontdekking van de Engelsen en wat het verschil is tussen een witte en een rode port. En waarom een Vintage port zo bijzonder is.

PORTWORKSHOP

Port is een versterkte wijn van ongeveer 20 procent alcohol en behoorlijk zoet. Dit vraagt om iets erbij. Juist de combinatie van zoute blauwe kaas zoals Stilton met de zoete wijn is een match made in heaven, maar pure chocolade met een Ruby port is ook niet verkeerd. Loopt het water je al in de mond en wil je je portkennis ook vergroten? Op mijn website kun je de volgende portavond op zaterdag 15 februari 2020 vinden. À sua saúde!