Als je het over Bordeaux als wijngebied hebt, is het handig om het gebied in twee delen op te splitsen: de rechter- en linkeroever van de rivieren Gironde, Dordogne en Garonne
Linkeroever: Médoc
Aan de linkeroever vind je de beroemde Médoc, met bekende dorpen als Margaux en Saint-Estèphe. Er heerst een zeeklimaat en als we naar de bodem kijken in de wijngaard dan zie je veel kiezelstenen (‘gravel‘). Deze stenen fungeren als een soort vloerverwarming en slaan overdag warmte af op die ze ‘s nachts weer afgeven aan de wijnstokken. Verder zorgen ze voor goede drainage en voorkomen dat de wortels van de wijnstokken te natte voeten krijgen. In 1855 is de beroemde Médoc classificatie opgesteld, die de topwijnen indeelt in vijf klassen. Sinds die tijd is de lijst maar twee keer veranderd. De chateaux hebben in de loop der jaren wel land bijgekocht.
Rechteroever: Pomerol & Saint-Émilion
Rechts vind je de dorpen Pomerol en Saint-Émilion. Hier bestaat de bodem voor een groot deel uit klei. Saint-Émilion heeft zijn eigen classificatie. Hier geldt een titel voor 10 jaar, daarna wordt gekeken of de wijn nog steeds voldoet aan de gestelde classificatie. Pomerol is een “gewone” AOP en heeft geen classificatie.
Bordeaux blend
Het grootste gedeelte van de wijnen uit de Bordeaux zijn blends. Aan de linkeroever wordt de blend gedomineerd door de cabernet sauvignon, aangevuld met merlot. Vaak zit er in de betere jaren meer cabernet auvignon in de blend. Aan de rechteroever is de merlot de belangrijkste druif. Hier voegen de wijnmakers cabernet franc, malbec en petit verdot toe. Pomerol wordt gekenmerkt door het feit dat het meestal 100% merlot is.
Witte wijn uit Bordeaux?
Hoewel de witte wijnen niet de hoofdrol spelen, worden er heerlijke witte wijnen gemaakt. Het zal je niet verbazen dat dit ook vaak blends zijn, namelijk van de sauvignon blanc, sémillon en muscadelle. Van deze druiven worden frisse exemplaren gemaakt maar met name de wijnen uit het hogere segment ondergaan houtrijping.
Naast de stille witte wijnen, is er ook een klein aanbod aan mousserende wijnen, meestal met flesrijping gemaakt.
En we mogen natuurlijk niet vergeten dat uit de Bordeaux één van de mooiste dessertwijnen afkomstig is, namelijk de Sauternes, gemaakt van druiven die edele rotting hebben gehad. Klinkt vies, maar smaakt goddelijk!
Nieuwsgierig?
Wil je ook wel eens proeven wat het verschil is tussen de linker- en rechter oever en ben je nieuwsgierig naar de witte , mousserende of zoete wijn uit Bordeaux? Doe dan 20 maart mee aan de Workshop en laat je verrassen. Meer info:www.keytowine.nl of bel naar 06-22035492, of schrijf je direct in via keytowine@gmail.com
Januari is nog maar net gestart en de goede voornemens vliegen je alweer om de oren. Afvallen, meer sporten, meer begrip, meer liefde en noem zo maar op. Net als vorig jaar zijn er ook weer een aantal mensen die meedoen aan Dry January. Er zijn apps, tv-programma’s, boeken en bekende Nederlanders die zichzelf hiermee nog eens extra in the picture zetten. Je hebt ook tegenstanders zoals Fred van Leer die op Social Media schreeuwt dat Dry Januari wat hem betreft kletsnat wordt.
Het wordt zo langzamerhand een hele industrie. Waar zouden we toch zijn zonder Dry January?Nu mag iedereen lekker doen wat hij of zij zelf nodig vindt maar ik heb zo mijn twijfels over alcoholische geheelonthouding in januari om je vervolgens in de rest van het jaar weer uitgebreid te laven aan alcoholische geneugten. Als wijndocent is het voor mij sowieso moeilijk, zo niet onmogelijk om geen alcohol binnen te krijgen en eerlijk is eerlijk, ik vind er ook geen donder aan. Dat betekent niet dat ik alles opdrink wat ik mijn cursisten voorzet. Ik heb altijd mijn eigen, schattige kleine spuugbekertje bij me en daar verdwijnt de meeste wijn in. Cursisten kijken mij wel eens vol medelijden aan, maar dit is voor mij de enige methode om gezond en helder te blijven.
Spuug ik dan alles uit wat ik drink? Nee hoor, maar ik geniet liever van 1 glas bijzondere wijn dan 3 glazen slurpwijn achterover te slaan. Het gaat mij veel meer om de aroma’s, smaken en combinaties met het eten waar ik blij van word. Daarom kies ik bij een wijnarrangement in een restaurant ook altijd voor halve glazen. Ik begrijp überhaupt niet hoe je met 6 gangen en 6 volle wijnglazen nog kan genieten……………
Ik heb sinds kort een nieuw wijnspeeltje in mijn bezit: de ETO (spreek uit zoals in Dolchetto). Een geweldige, in mijn geval koperkleurige, karaf die op een ingenieuze manier alle zuurstof elimineert door aan te sluiten op de vloeistofspiegel van de wijn. Klinkt ingewikkeld maar is supersimpel: https://www.etowine.com/
Er zijn verschillende tests gedaan door professionals in de wijn waarbij men fles in een blindproeverij vergeleek die net open was gemaakt met een open fles die met kurk weer was afgesloten en al een tijdje openstond en de wijn die in een ETO-karaf was bewaard. Wat bleek: tussen de ETO en de gesloten fles werd geen verschil geproefd! Voor mij is dit een prima optie om af en toe een glas te nemen en niet een hele fles op te hoeven drinken.
Het wordt voor mij dus geen Dry Januari maar een Semi Dry 2020! En mocht je, net als ik, ook willen (leren) genieten van wijn, kijk dan op mijn website www.keytowine.nl. En, er zijn spittons(spuugbekers) aanwezig!
Naast mijn werk als wijndocent verzorg ik regelmatig portworkshops. Gelukkig kunnen steeds meer mensen van jong tot oud goede port waarderen en het enthousiasme is groot op zo’n proeverij. Meestal vraag ik tijdens zo’n avond of iemand een Ruby of een Tawny is. Bij een Ruby moet je denken aan een diepgekleurde rode Port die ruikt naar rijp donkerrood fruit zoals bramen en zwarte bessen en bij een Tawny port heb je het over een houtgerijpte wijn met notige en karamelachtige tonen. Weet jij het al? Ik houd zelf meer van een Tawny en je kunt me ’s nachts wakker maken als je een fles van 20 jaar oud opentrekt. Wat een genot!
SMAAKPROFIELEN
Het is op dit moment een nieuwe trend bij supermarkten en wijn (web) winkels om je smaakprofiel op het gebied van wijn te ontdekken en dat is nog niet zo’n gek idee. Zo kun je beter verkennen wat je lekker vindt en wat de alternatieven zijn als je eens iets anders dan een sauvignon blanc of chardonnay wilt drinken. Een onderscheid tussen Ruby en Tawny is ook zo’n hulpmiddel waarmee je je keus gemakkelijker kunt maken.
VINTAGE PORT
In Nederland zijn niet alleen de Zeeuwen zuunig, want de gemiddelde Nederlander koopt vooral goedkope port beneden de 5 euro in de supermarkt. De portproducent krijgt eigenlijk net zijn kostprijs vergoed. Daar probeer ik een klein beetje iets aan te veranderen. Bij mij ontdek je wat houtrijping met een port doet, hoe de port bij toeval is ontstaan door een ontdekking van de Engelsen en wat het verschil is tussen een witte en een rode port. En waarom een Vintage port zo bijzonder is.
PORTWORKSHOP
Port is een versterkte wijn van ongeveer 20 procent alcohol en behoorlijk zoet. Dit vraagt om iets erbij. Juist de combinatie van zoute blauwe kaas zoals Stilton met de zoete wijn is een match made in heaven, maar pure chocolade met een Ruby port is ook niet verkeerd. Loopt het water je al in de mond en wil je je portkennis ook vergroten? Op mijn website kun je de volgende portavond op zaterdag 15 februari 2020 vinden. À sua saúde!
Ooit gedacht dat Fransen hautain en afstandelijk zijn? Dan heb je niet kennis gemaakt met Julien de Beaumarchais de Rothschild. Julien( 1971) is de jongste zoon van wijlen barones Philippine de Rothschild, en lid van de Raad van commissarissen van het familiebedrijf ‘Baron Philippe de Rothschild SA’. Tevens is hij mede-eigenaar van onder andere Château Mouton Rothschild en Domaine de Baronarques. Van het laatste Domaine proefde ik maandag 17 juni de wijnen bij een persbijeenkomst en masterclass in het Okura hotel, georganiseerd door Le Vin en direct, de exclusieve importeur van dit wijnhuis. Voorafgaand aan de masterclass was een lunch met rondvaart door de Amsterdamse grachten.
Domaine de Baronarques
Julien is een zeer enthousiaste spreker die op het uiterste puntje van zijn stoel graag het verhaalt vertelt over Domaine de Baronarques. Het domein werd in 1998 aangeschaft door zijn moeder, wijlen baronesse Philippine de Rothschild en ligt in de buurt van Limoux (Languedoc). Het heet op dat moment wijndomein Domaine de Lambert en is sterk verwaarloosd. Hoewel er door wijncritici de vraag wordt gesteld wat de Rothschild’s in vredesnaam in de Languedoc te zoeken hebben, wordt er fors in kwaliteit geïnvesteerd en dit levert een uitstekend resultaat, waarover later meer.
Vergelijking met Bordeaux
Hoewel het wijngoed niet ver van de Middellandse Zee is gelegen, waait de wind vooral uit de richting van de Atlantische Oceaan. Een vergelijking met Bordeaux is snel gemaakt. De verwijzing naar Bordeaux zie je ook terug in de gebruikte blauwe druivenrassen: merlot, cabernet franc en merlot, aangevuld met malbec en syrah. De koele invloed is de reden dat de oorspronkelijk aangeplante grenache hier geen geweldige resultaten geeft en daarom vervangen wordt door chardonnay.
Hoge plantdichtheid en vatenkelder
Daarnaast houden de toppen van de Corbières de invloed van de Middellandse Zee ook nog eens tegen. Om een optimale kwaliteit in de druiven te garanderen, heeft men gekozen voor een hoge dichtheid van aanplant van de wijnstokken: 7500 per ha. Dit in tegenstelling tot een aanplant van 3000 planten per ha in de regio door de meeste andere wijnboeren. In de kelderruimte staan 26 temperatuur gecontroleerde RVS vaten en 8 betonnen vaten, van verschillende grootte. Tevens is men in het bezit van nieuwe eiken vaten.
Domaine de Baronarques: de witte wijnen
Domaine de Baronarques produceert 3 verschillende wijnen van de 43 ha wijngaarden. We startten de masterclass met een vergelijk tussen Domaine de Baronarques Blanc 2016 en 2017. Opvallend is het afnemende houtgebruik en dit is iets wat je ook terug ruikt en proeft in de wijn. De 2017 is een Chardonnay, gemaakt in de stijl van Bourgogne met veel meer frisheid, terwijl je in de 2016 nog een duidelijke houtinvloed waarneemt. Beide wijnen zijn kwalitatief uitstekende wijnen en ik ben erg benieuwd naar de toekomstige jaren.
Domaine de Baronarques Blanc 2016: 100% chardonnay, 40% nieuwe houten vaten, 40% in één jaar oude vaten, 20% in twee jaar oude vaten. Domaine de Baronarques Blanc 2017: 33% nieuwe houten vaten, 33% in één jaar oude vaten,33% in twee jaar oude vaten.
Domaine de Baronarques: de rode wijnen
Naast één witte, produceert men 2 rode. We proeven eerst 2 jaren van de Capitelle du Domaine de Baronarques Limoux
Capitelle du Domaine de Baronarques Rouge 2013: 58% merlot, 22% malbec en 20% syrah. Capitelle du Domaine de Baronarques Rouge 2015: 45% merlot, 5% cabernet franc, 32% syrah en18% malbec.
Beide wijnen zijn nu al heerlijk te drinken. 2013 is volgens de baron een Fresh Vintage met een koud voorjaar en tijdens de oogst 35 graden overdag maar vroeg in de morgen slechts 4 graden celcius. De merlot in de wijn geeft veel rood fruit. De 2015 is duidelijk de stevigere versie met een andere blend met aroma’s van blauwe pruimen en chocolade en koffie en aanwezige, rijpe tannines. Een veel warmer jaar dan 2013.
De volgende rode wijn is het paradepaardje van het domein: Domaine de Baronarque Rouge Limoux. Wederom een vergelijking van 2 jaren naast elkaar.
Domaine de Baronarque Rouge Limoux 2007: 50% merlot, 26% cabernet franc, 4% cabernet sauvignon, 10% syrah, 9% malbec, 1% grenache. Rijping 25% in nieuwe eiken vaten, 75% in vaten van 1-3 jaar oud.
Deze imperial ( 8 flessen) Grand Vin wordt uitgeschonken met een Apoura decantersysteem en is nog erg smaakvol. Je ruikt leer, truffel, mint en proeft zijdezachte tannines. Overigens worden er op het domaine ook truffels gevonden, mooie combi met deze wijn.
Domaine de Baronarque Rouge Limoux 2016: 54% merlot, 22% cabernet franc , 17% syrah, 4% cabernet sauvignon en 3% malbec. Rijping 25% in nieuwe Franse eiken vaten, 75% in vaten van 1-3 jaar oud.
Veel fruit, nog erg jong maar met veel ouderingscapaciteit. Henk Maas, eigenaar van Le Vin en direct drukt ons ook op het hart om wijn als deze vooral wat langer te laten liggen. Wij drinken in Nederland de wijnen vaak veel te jong. De 2016 is ook opgemerkt door Decanter en is met 97 van de 100 punten beloond.
Betaalbare kwaliteit
Als je denkt aan Rothschild, verwacht je toch duur geprijsde flessen. Bij Chateau de Baronarques valt dit reuze mee. De witte wijn kun je rond de €32 aanschaffen, la Capitelle heb je in je wijnkast voor €18 en de Grand Vin kost ook €32. Alle prijzen ex BTW. En dan lekker van genieten.
Grande finale: Mouton Rothschild
We sluiten de proeverij af met een verrassing die we eerst blind mogen raden: Chateau Mouton-Rothschild 2003, premier Grand Cru Classé uit Pauillac. Wow, wat een wijn. Hier word je even stil van. De 2003 is gemaakt ter ere van het 150-jarige bezit van Mouton in de familie. Het label wijkt af van alle andere labels, die elk jaar een creatie van een bekende kunstenaar tonen. Op het label van 2003 zien we Baron Nathaniel de Rothschild (1812-1870), de directe voorvader van de Engelse tak van de familie die Mouton op 11 mei 1853 aanschaften. De achtergrond toont een gedeelte van het verkoopdocument.
Het masker van Baronarques
Over wijnlabels gesproken, het etiket van Domaine Baronarques is een masker. De familie en in het bijzonder wijlen baronesse Philippine de Rothschild, houdt erg van het theater en het masker is ook bedoeld om de demonen te verjagen. Als je de kwaliteit van hun wijnen uit Bordeaux en de Languedoc proeft, is dat goed gelukt!
Na de proeverij, krijgen we nog een aandenken mee in de vorm van een poster met het label en een handtekening die Julien er met een grote zwier opzet. Het was een bijzondere middag.
Als je mij vraagt naar welk wijnland mijn voorkeur gaat, roep ik meestal Italië of Duitsland. Maar in Spanje gebeuren op wijngebied ook veel interessante dingen. Reden voor mij om op 4 juni, op uitnodiging van het Amsterdamse Reclameburau Pich Pr, aanwezig te zijn bij de masterclass door Master of Wine Cees van Casteren over wijnen uit Ribera Del Duero. De 4 verschillende flights rode wijnen werden gecombineerd met 4 kleine gerechtjes uit de keuken van hotel Sofitel the Grand in Amsterdam.
SPANJAARDEN ZIJN GEEN WIJNDRINKERS
Spanje heeft na Zwitserland de meeste bergen en beschikt daardoor over veel verschillende microklimaten en bodems. Tot 30 jaar geleden werd er door politieke omstandigheden nauwelijks geëxporteerd en daarnaast beschikt Spanje over een zeer matige interne wijnmarkt. Spanjaarden drinken vooral bier en gintonic en 16 liter wijn per persoon per jaar ( ter vergelijk: Nedelanders drinken 23 liter per persoon per jaar).
KWALITEITSSLAG DOOR TOETREDING EU
De Toetreding tot de EU bracht Spanje als wijnland betere tijden. Er kwam meer wet- en regelgeving en er kwamen fondsen beschikbaar voor modernisering. Slechte gebieden werden gerooid en oude druivenrassen meer in ere hersteld. Goed voorbeeld hiervan is het project van wijnhuis Torres om oude rassen op te sporen. telkens als een wijnboer een onbekende druivenstok tegenkomt, kan hij dit melden en gaat men bij Torres aan de slag om uit te zoeken om welk druivenras het gaat.
Ribera del Duero
DE HEL OP AARDEMET EXTREME OMSTANDIGHEDEN
In deze masterclass ging het alleen over Ribera del Duero ( bijna 21.000 ha) met wijngaarden op 750-800 meter hoogte, gelegen tussen Bilbao en Madrid. Qua klimaat kan het hier de hel op aarde zijn. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot 40 graden met grote droogte als gevolg. De zomertemperatuur is als gevolg van de hoogte ’s nachts echter veel lager, waardoor de wijnstokken kunnen afkoelen wat weer goed is voor het behoud van de zuren en de kleur. Vanaf de late herfst tot in het voorjaar vormt vorst een constante zorg omdat de temperaturen soms kunnen dalen tot zelfs -20°C. Voorts kan de wind onbeschutte wijngaarden beschadigen.
TEMPRANILLO IS KING!
Belangrijkste druif is hier de tempranillo (ook tinta del país of tinto fino fino genoemd) , waar bijna alle wijnen van worden gemaakt. Na toekenning van de D.O. in 1982 werden veel wijngaarden herplant en alle soorten bodega’s, variërend van kleine familiebedrijven tot grote coöperaties en wijndomeinen, begonnen te investeren in moderne vinificatietechnologie, waardoor de kwaliteit erg omhoog ging.
Opmerkelijk is ook het feit dat er veel oude wijnstokken staan: 50 % is meer dan 50 jaar oud!
3 GOLVEN IN DE WIJNBOUW
In de afgelopen jaren is er sprake geweest van 3 golfbewegingen: *Traditioneel wijnmaken *Minder gebruik van Amerikaans eiken voor de rijping *Meer nadruk op individuele wijngaarden zoals in de wijnbouw in Bourgogne
OOGSTKWALIFICATIES
Oogstjaar
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
Kwalificatie
U
ZG
ZG
U
ZG
G
ZG
ZG
U
U
U
ZG
G
ZG
U
ZG
U = Uitstekend ZG = Zeer Goed G = Goed M = Matig S = Slecht
4 WINEFLIGHTS
TWEEDE FLIGHT
De wijnen, allen van de tempranillo druif, werden gepresenteerd in 4 flights, waarbij we begonnen met een Rosado die op mij niet veel indruk maakte. Daarna proefden we 3 wijnen met weinig houtrijping uit 2018, gevolgd door 3 Crianza’s uit 2015 en 2016 waarna we afsloten met 3 Reserva’s uit 2004, 2013 en 2014. De wijn die het meest aansprak was de Mirat Reserva van Bodegas Valdevinas uit 2004, die ondanks zijn leeftijd nog erg vitaal en fruitig overkwam. Een heerlijke wijn! Zie hier wat Andreas Larsson, de beste sommelier ter wereld in 2007, over de wijn zegt.
DERDE FLIGHT
GEEN 1 EN 1 IS 3 ERVARING
KALFSZWEZERIK. SJALOT, KNOFLOOK EN MAYONAISE
OSSENWANG, PREI, KAVIAAR, KROKANTE UI
Het was leuk en leerzaam om de verschillende wijnen van de tempranillo uit Ribera del Duero naast elkaar te proeven. De verschillende gerechtjes smaakten erg lekker maar waren in het algemeen helaas te uitgesproken en te hoog op smaak voor de wijnen. Hier blijkt maar weer dat wijn en spijs vaak een uitdaging is.
“Perhaps more than anything, realness is what strikes me about Spain” James Suckling
Afgelopen maandag konden wijnprofessionals en later op de middag consumenten ervaren wat Californië aan wijn te bieden heeft. Het was alweer de 15e editie van een twee jaarlijkse door Perwijn georganiseerde overzichtsproeverij die werd gehouden in het mooie nieuwe hotel QO in Amsterdam. Alles in dit hotel draait om energie en ik kan niet anders zeggen, het was een energieke middag! Master of Wine Cees van Casteren praatte ons in een masterclass bij over zijn reizen naar Californië.
Californische wijnen staan vooral bekend als blockbusters, wijnen met veel smaak, houtrijping en alcohol en een hoge prijs. Cees had een serie wijnen voor ons uitgezocht die een wat meer Europese en ingetogen stijl lieten zien. Wijnen zoals Sandi Chardonnay Rita’s Crown en Domaine de la Côte Pinot Noir Memorius uit Santa Rita Hills (beiden te koop via Flex4Wine) waren goede voorbeelden hiervan.
MW Cees van Casteren
Hotel QO
Belangrijk bij de wat frissere stijl zijn de openingen naar de oceaan in het wijnlandschap die, naast de ochtend mist, voor verkoeling zorgen.
Cees vertelde over de
geschiedenis van Californië aan de hand van een aantal diepte en hoogtepunten. Van de Goldrush in 1856, een
jaar waarin ongeveer 210.000 kisten wijn werden verkocht naar 2018 met 220
miljoen 9 liter flessen! En dat ondanks de drooglegging ( 1919-1933).
Wat mijlpalen:
1861: oprichting eerste Napa Winery door Charles Krug. 1933: Ernest en Julio Gallo richten Modesto op 1934: oprichting Wine Instititute of California 1935: oprichting University of California ( UC Davis) 1966: Robert Mondavi 1976: The Judgement of Paris
JUDGEMENT OF PARIS
De Paris Wine Tasting of 1976—oftewel de Judgment of Paris—was een wijncompetitie die op 24 mei in 1976 door de Engelse wijnhandelaar Steven Spurrier georganiseerd werd, waarbij Franse topwijnproevers twee blinde proeverijen uitvoerden: één van top kwaliteit Chardonnay’s uit Bourgogne en Californië en één van rode Bordeaux wijnen en cabernet sauvignon wijnen uit Californië. In beide categoriën scoorden de Amerijkaanse wijnen het best. Chateau Montelena bij de witte wijnen en Stag’s Leap bij de rode wijnen, Iets wat Spurrier nooit verwacht had. Er werd besloten om de uitslagen geheim te houden totdat een journalist van de Times er een klein artikel aan wijdde. Het hek was van de dam en Californië was direct verlost van het Calimero complex van Nieuwe Wereld wijnen. Over deze proeverij is overigens ook een erg leuke film gemaakt: Bottle Shock.
Hierna zag je de opkomst van diverse cultwijnen zoals Opus One. Het aantal Wineries in Napa steeg van 30 in 1976 naar 540 in 2018 met in totaal 8100 ha cabernet sauvignon.
ZINFANDEL, EEN DRUIF MET UITDAGINGEN Dé druif van Californië is de zinfandel maar het is zeker geen gemakkelijke druif. Een te warme bloei geeft millerandage, het verschijnsel van ongelijkmatigheid in grootte en rijping van de druiven in één en dezelfde druiventros. De druif geeft normaal teveel fruit en moet sterk uitgedund worden om een goede wijn te garanderen ( groene snoei)
Groene Snoei
De zinfandel rijpt zeer ongelijk en de oogst is handwerk. De schil van de druif is erg dun en droogt gemakkelijk uit waardoor je snel veel alcohol in de wijn krijgt met als risico het vastlopen van de vergisting( zgn stuck fermentation). Met een paar druppels regen of twee weken mist is de kans op rot en schimmel heel groot.
Veraison
WHITE ZINFANDEL ( WHITE ZIN)
Naast de rode wijn van zinfandel, bestaat er ook een rosé versie.
White Zinfandel onstond als resultaat van wijnmaker Bob Trinchero’s experiment om zijn Amador County Zinfandel meer robuust te maken. Hij haalde wat van het druivensap weg en vergiste het als witte wijn met een licht rose kleur, ontstaan door de korte schilweking van de blauwe druiven. In 1975 bleef de vergisting echter haperen vanwege teveel suiker in het druivensap en hierdoor ontstond een lichtzoete versie. Door de populariteit van deze lichtzoete rosé groeide de wijnomzet van 25.000 9 liter flessen in 1980 naar meer dan 2 miljoen 9 liter flessen in 1987!
BREAD AND BUTTER
Op de overzichtsproeverij stonden 29 tafels met een “huge”aantal wijnen. Naast klasse wijnen van Wijnimport Bart ( Shafer Vineyards, Saintsbury en Delicato Family Vineyards) ,Poot agenturen ( met o.a Sebastiani) ,Verbunt Verlinden( Kendall Jackson) en Schug Caneros Estate, ook kleinere wijnhuizen zonder importeur in Nederland. Zoals bijvoorbeeld WX Brands met een aantal bijzondere etiketten.
De Bread and Butter Chardonnay. Als je liefhebber bent van een volle, romige, houtgerijpte Chardonnay, dan is dit jouw wijn! Bread staat in dit geval voor de houtrijping met aroma’s van toast en brioche. Butter verwijst naar de romigheid in de wijn veroorzaakt door de malolactische gisting waarbij de erg zure appelzuren in de wijn worden omgezet naar de minder zure melkzuren met als extraatje de romige smaak.
“Is er nog een vervolg op de SDEN 3 cursus? Ik mis de wijnproefavonden en kom er zelf niet toe om een proefgroep te organiseren”,
Baal je er ook zo van dat je niet meer lekker met gelijkgestemde wijnliefhebbers onder begeleiding en toelichting kan proeven en mis je de gezellige avonden waarin kennis opdoen en proeven gelijk opgaan? Ik kreeg de afgelopen tijd regelmatig vragen of er niet een vervolg op SDEN 3 gemaakt kon worden.
Daarom heb ik een SDEN 3 PLUS cursus ontworpen. Per sessie proeven we ( blind) tenminste 7 uitstekende kwaliteitswijnen van €10 tot €30 en vertel ik over de kenmerken van verschillende streken en landen en de wijnen uit die streken. Het gaat om 3 lessen, één keer per maand op de maandagavond.
Na iedere les ontvang je de proeflijst en info over de besproken wijnen.
Reactie van een deelnemer:
Hierbij wil ik je nogmaals bedanken voor de hele cursus – het heeft mij weer veel gebracht, met name in het nog beter leren onderscheiden van de druiven/wijnen en vooral zelfverzekerder worden in mijn smaakpalet en reukzin (en niet door anderen van de wijs te laten brengen!). Dank voor jouw prettige en vriendelijke manier van lesgeven, Het was weer een groot plezier!
Waan jezelf in een agriturismo op het prachtige eiland Sardinië!
Je wordt in Ristorante Karalis verwelkomt met een heerlijke cocktail en Sardijnse hapjes.Daarna dineer je aan lange tafels, waar je geniet van een fantastisch vier-gangendiner met traditionele gerechten uit Sardinië. Bij elk gerecht krijg je 2 verschillende bijzondere wijnen geserveerd.
Ik vertel je graag over de verschillende wijnen en de Sardijnse wijncultuur. Alize Pistidda van Aromi dalMondo geeft uitleg over de verschillende gerechten. Daarbij vertelt ze ook over de geschiedenis en tradities van Sardinië.
Op een uiterst zonnige dag was ik namens Anne-Wies.nl te gast bij het Consortio Tutela Lugana D.O.C. die voor een paar uur haar intrek had genomen in Restaurant Breda aan de mooie Singel in Amsterdam. Hier kun je mijn verslag lezen
Wat doe je als je chef-kok en ook bierliefhebber bent en een mooi ambachtelijk bier zoekt dat je kan combineren met pure Italiaanse gerechten? Dan word je zelf bierbrouwer!
Nicola Perra gebruikte zijn creatieve ideeën en smaakexperimenten om 12 verschillende bieren te creëren die hoog op smaak zijn en goed ingezet kunnen worden door (Italiaanse) restaurants die zich willen onderscheiden van de massa.
Italië stond eigenlijk niet echt te boek als bierland maar ontwikkelt zich inmiddels in een hoog tempo. Er komen regelmatig nieuwe brouwerijen bij en de teller staat al op ruim 800. Onlangs proefde ik een aantal unieke bieren van Nicola Perra’s brouwerij Barley uit het zuiden van Sardinië en was onder de indruk van de verfijning van de smaak.
Geen gewone bieren
We hebben het hier niet over gewone bieren. Alle bieren van Barley zijn ongefilterd, niet-gepasteuriseerd en hebben een tweede gisting op de fles gehad. Ze worden geleverd in 75cl flessen en met dit formaat kun je de flessen als restauranthouder prima inzetten in plaats van een fles wijn.
Erkenning
Barley is in 2016 uitgeroepen tot beste bierbrouwer van Italië. Om die titel te winnen moet je als bierbrouwer een stapje verder gaan. Zo gebruikt Nicola Perra vooral lokale, seizoensgebonden ingrediënten bij het brouwen van zijn bieren. De organisatie van Slow Food looft elk jaar prijzen uit aan de beste bieren en de bieren van Barley vallen regelmatig in de prijzen door de hoge kwaliteit en ambachtelijkheid. Een aantal wordt zelfs als lesmateriaal ingezet bij de verschillende wijncursussen voor sommeliers van de ONAV (Organizzazione Nazionale Assaggiatori Vino).
Bierproeven
Om de bieren goed te kunnen beoordelen op culinaire inzetbaarheid, heb ik bij een aantal van vijf bieren gerechtjes geproefd. Drie van de bieren uit het assortiment worden het hele jaar door gebrouwen: het witbier Friska, de Strong Pale Ale Sella del Diavolo en de Strong Golden Ale Toccadibò. Omdat het de meest toegankelijke en bekendste van de ambachtelijke bieren van Barley zijn, besloot ik te starten met Friska.
Friska
Zoals de naam al aangeeft, is dit een echt zomers witbier. Fris en fruitig en gebrouwen volgens een eeuwenoude bierstijl met ongemoute tarwe en kruiden. Na het inschenken ontdek je een crispy witte schuimlaag, vol van frisse smaken. Het is een smaakvol en zeer doordrinkbaar bier, gebrouwen met een vleugje koriander en sinaasappelschil. Het wijkt in de smaak iets af van Belgische witbieren doordat het een wat voller en ronder mondgevoel geeft. Een uitstekend bier op een zonnig terras in de zomer maar combineerde ook uitstekend bij de sushi die ik erbij proefde.
Zàgara
Een ander, seizoensgebonden pronkstuk is de Amber Ale Zàgara, dat wordt maakt met organisch produceerde lokale oranjebloesemhoning. Eigenlijk is alles oranje aan dit bier van 5,1% alcohol. De naam, Zàgara, is letterlijk vertaald oranjebloesem. De kleur is amber en neigend naar oranje. In de geur ruik je sinaasappel, kruidigheid en wat zoete karameltonen, afkomstig van de donkere mout. En in de smaak proef je weer de sinaasappels, karamel en lichte bitters van de, waarschijnlijk Amerikaanse, hop.
Het is niet raar dat de biermaker o.a. pompoenravioli kiest bij dit bier. Ook oranje!
Sella Del Diavolo
Dit saisonbier of bière de garde is een bier van 6,5 % alcohol en draagt de mooie naam ‘De zadel van de duivel’. Volgens de Sardijnse legende was de duivel nogal dol op de landtong bij de Golf van Cagliari en besloot daar te settelen. God stuurde echter een leger engelen om hem te verjagen en de duivel vluchtte waarbij hij zijn zadel in de haast achter liet. Het zadel versteende en werd een grote heuvel, de Sella Del Diavolo.
Je hoeft geen duivel te zijn om dit bier lekker te vinden! In de geur is het een atypische saison met tonen van karamel, morellen, pruimen en kruidige en peperige tonen afkomstig van de gebruikte aroma hop. In de smaak gedroogd fruit, pruimen en toast en een duidelijke bittere afdronk.
Sella del Diavolo is gastronomisch bij verschillende gerechten met een hoog smaakgehalte inzetbaar. Zowel bij een geroosterd lammetje als een chocoladecake.
BB 9
Eén van de paradepaartjes en zwaarder bier van de brouwerij is de BB 9, genoemd naar het percentage alcohol in het bier. Bijzonder in dit bier is het gebruik van ingekookte most of op zijn Italiaans sapa van de malvasia druif. Druivenbier of mostbier is een typisch Italiaanse specialiteit die een brug slaat tussen bier en wijn. In de geur van dit lichtbruine bier ruik je thee, koriander, rijpe banaan en karamel. In de smaak tref je dezelfde smaken aan met een romig mondgevoel, lichte zoetheid en een licht bittere afdronk.
Bij dit bier heb ik een pastasaus gemaakt met gedroogde paddenstoelen recept.
BB 10
Het toetje van de proeverij. Ook bij dit bier wordt ingekookte most gebruikt, deze keer van de cannonau, of grenache druif. Het alcoholpercentage is, je raadt het al, 10%. Deze imperial stout is donker, intens en rijk. Je ruikt tonen van gebrande en geroosterde mout, koffie, cacao en pruimen en de smaak zit vol met gedroogd fruit, cacao en drop. Een bier met een behoorlijk hoog smaakgehalte waar je niet omheen kunt. Wel echt een bier voor koude winterdagen.Voor de liefhebbers van een dessertwijn zoals Pedro Ximenez bij chocolade is dit een bijzonder alternatief. Ik proefde het bij een brownie en dit was fantastisch. De bierbrouwer adviseert dit bier ook bij een pittig stukje Pecorino kaas en ik kan me dit, evenals de combinatie met blauwe kaas, goed voorstellen. Zout en zoet combineren hier goed.
SAMENGEVAT
De bierbrouwers van Barley zijn erin geslaagd om een serie mooie ambachtelijke kwaliteitsbieren te creëren die goed inzetbaar zijn bij bier en spijs combinaties. Leuk is het feit dat brouwer en chef-kok Nicola Perra bij alle bieren spijscombinaties en recepten verstrekt. Een aanwinst voor alle restaurants en bierliefhebbers in Nederland die op zoek zijn naar bijzondere Italiaanse bieren.
Alle bieren zijn te koop bij Delicatessen Groothandel Aromi dal Mondo, die de bieren exclusief voor Nederland importeert ( http://www.aromidalmondo.com). De bieren zijn voor de consument te koop bij: