3 TAPASHAPJES

Tijdens de gevorderden cursus SDEN 3 zorg ik iedere les voor lekkere hapjes omdat ik van mening ben dat je wijn soms nog beter of anders proeft met een gerechtje erbij. Dit is altijd een leuk leermoment. Op de laatste les mogen de cursisten aan de slag om ieder een klein gerechtje te maken.Na het proefexamen is het dan tijd voor gezellig ontspannen met lekkere hapjes en een goed glas wijn. Sommigen pakken groots uit met bijvoorbeeld smaakvolle hazenpeper, vislasagne of zelfs een overheerlijke chocoladetaart met gezouten caramel!
12278693_1014824505274168_9211711029548121939_n

In de laatste les hadden een aantal cursisten heerlijke tapas gemaakt die ik graag met jullie wil delen.

1. Dadels met spek
12_gevulde-dadels_de-dadels-zijn-klaar-als-de-ham-mooi-bruin-gebakken-is

Ingrediënten:
• 12 tot 16 dadels
• 100 gram geitenkaas
• 100 gram spek of serranoham

Bereidingswijze:

Verwijder de pitten uit de dadel. Vouw de dadel een beetje open en vul hem met een mespunt geitenkaas. Snij de serranoham overlangs zodat de ham precies zo breed is als de dadel. Rol de dadel in de serranoham. Steek een prikker door het rolletje zodat de ham blijft zitten. Herhaal dit voor alle dadels.
Verwarm de oven tot 180 graden en rooster de dadels ongveer 15 minuten aan beide kanten.

                                                                                                                                     

2.Land, lucht en water

20151202_185314
Een hapje dat vaak geserveerd wordt bij een glas wijn ( in de middag) in Noord-West Spanje, met name Asturias.
Land : wat er groeit = koren voor brood en groente = paprika.
Lucht : Wat gemaakt wordt van wat er op het land loopt en over vliegt = kaas (manchego)
Water : Alles wat de zee of rivier te bieden heeft = ansjovis.

Ingrediënten:

12 sneetjes versgesneden stokbrood                                                                             12 reepjes ingelegde,  gerookte paprika
12 plakjes gerijpte manchego ( 2 jaar oud)                                                                 12 reepjes ansjovis ( een half uurtje in melk geweekt om het ergste zout eraf te halen
50 gram aioli

Bereidingswijze:

Smeer de aioli dun op de stokbroodsneetjes. Beleg ze vervolgens met manchego, rode paprika en ansjovis.

 

3. Créme brulee van tomaat
img_4041

Ingrediënten:
90 g zongedroogde tomaten op olie,
2,5dl room,80g parmezaan, 1 ei,
1 teentje knoflook, kurkuma, cayennepeper, oregano, rozemarijn
Enkele lepels kristalsuiker
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Laat de tomaatjes uitlekken.
Doe alle ingrediënten in de blender en mix alles fijn.
Breng indien nodig op smaak.
Vet vier vuurvaste kommetjes  in met olie en giet  het mengsel daarin.
Doe 2 cm water in een ovenschaal en plaats de kommetjes daarin.
Laat 20 minuten garen in een voorverwarmde oven van 180°C.
Laat afkoelen.
Strooi kristalsuiker op de crème en brand krokant en bruin met de gasbrander.

 

En wat drink je erbij?
93d5ee25cf2669fa9983f2f881e75cf6
Droge fino of manzanilla sherry,een heerlijke strakke Cava, knisperende wijn van de alvarinho druif uit Rias Baixas of een naar tropisch fruit smakende Verdejo uit Rueda!

Advertenties