CHAOURCE TAARTJE EN SAUVIGNON BLANC UIT DE TOURAINE

 

Chaource is een kleine ronde, romige witschimmelkaas op basis van koeienmelk. De kaas is afkomstig uit delen van Bourgogne en de Champagne en is hèt Champagne-kaasje bij uitstek. Chaource houdt zich met zijn licht rinse smaak en romige structuur namelijk als een van de weinige kazen echt staande naast de bubbels van de Champagne.
Dat Chaource in de verte familie is van de Brie zie je direct aan het witte schimmelkorstje. Hij dankt zijn naam aan het kleine plaatsje Chaource in de Champagne tegen de grens van de Bourgogne.

Dus als er nog iets moois te vieren valt deze nazomer, begin dan de avond met een mooie rijpe Chaource en een glas Champagne!

Ben je op zoek naar een meer alledaagse combinatie die ook minstens zo lekker is? de combinatie met een frisse Sauvignon blanc is zeker een aanrader!

Voorgerecht/hapje: 4 Personen

Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 20 minuten

Ingrediënten:
4 plakjes bladerdeeg
1 middelgrote prei
Chaource
enkele semi-zongedroogde tomaatjes
2 eieren
3 dl room
Waterkers
Vinaigrette op basis van ciderazijn en eventueel een beetje appelsap

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160º.
1. Vet individuele schaaltjes of één grote vorm in met boter en bestuif met bloem.
2. Bekleed de vormpjes met bladerdeeg en zorg dat er een bakje ontstaat waar straks de vulling in kan.
3. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak de vormpjes 12 minuten met een blindvulling (gedroogde kikkererwten of bonen doen het uitstekend.)
4. Snipper ondertussen de prei in dunne ringen.
5. Stoof de prei even in wat boter zodat het vocht loskomt en gedeeltelijk gaar wordt.
6. Snijd de Chaource in ronde  stukken van 1 cm dik.
7. Maak een  dressing op basis van ciderazijn, een scheutje appelsap en mosterd. De dressing mag best een beetje zuur en zout zijn, ze zijn bedoeld om de waterkers op smaak te maken.
8. Verhoog de oventemperatuur naar 200º.
9. Vul de bladerdeegbakjes met een beetje prei en verdeel de chaource en de zongedroogde tomaatjes over de vormpjes.
10. Meng de eieren en de room en breng dit mengsel op smaak met peper en zout. Vul de bakjes met dit mengsel en bak nog 10 minuten of tot de taartjes gaar zijn.

Opmaken:
Serveer met een beetje waterkers die is aangemaakt met de dressing.

Een glas Sauvignon Touraine smaakt uitstekend bij dit taartje,(bijv deze: http://www.henribloem.nl/Webshop/173538_Domaine-de-la-Charmoise_Sauvignon-Blanc.html). De frisheid van de jonge kaas gaat goed samen met deze frisse wijn. De mooie zuren van deze Sauvignon hebben wel wat weg van citrusfruit en dat gaat weer goed samen met de dressing voor de waterkers.