Empanaditas met Rioja

Pittige chorizo pasteitjes (Empanaditas picantes de chorizo) 

 

Ingrediënten voor de vulling:

1 eetlepel Spaanse  extra virgine olijfolie
halve kleine, fijngehakte ui
90 gram ontveld en in stukjes gehakt chorizo worstje                                                                           1 fijngehakte knoflookteen
1 halve rode chilipeper, zonder zaadjes en fijngehakt                                                                           1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel kaneel
mespuntje kruidnagelpoeder
60 ml tomatensap
1 theelepel tomatenpuree
1 eetlepel rozijnen
5 gehakte, met piment gevulde groene olijven                                                                                         Zout na behoefte
Zwarte peper
Voor het deeg:
100 gram meel
mespuntje zout
15 gram roomboter
50 ml warm water

Bereiding:

Voor de vulling: Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de uitjes op medium warmte tot ze zacht zijn. Voeg de chorizo toe en roer steeds om totdat de kleine stukjes vlees licht gebruind zijn. Voeg de knoflook toe en de chili en roer ze even om. Voeg de kruiden, tomatensap, puree, rozijnen en olijven toe. Reduceer de warmte en stoof het mengsel ongeveer 10 minuten totdat het dik genoeg is. Wel af en toe even omroeren. Voeg zout en peper toe en laat het afkoelen. Bewaar het tot de bereiding afgedekt in de koelkast.

Voor het deeg: Zeef het meel en zout in een kom en kneed de boter in het meel met je vingers totdat er fijne kruimels ontstaan. Gebruik een vork bij het toevoegen van water om een vast deeg te krijgen. Keer het deeg op een licht met meel bestoven plank en kneed het totdat het deeg soepel is. Rol het deeg in plastic huishoudfolie en laat het 30 minuten op kamertemperatuur rusten. Rol het deeg uit tot 2mm dikte en snijd er 8 rondjes uit van ongeveer 8cm  in diameter. Plaats 1 theelepel vulling in elk rondje en vouw het deeg over de vulling. Druk de hoeken goed aan.

Verwarm de oven voor tot 180 graden Celcius. Plaats de empanaditas op een geolied bakpapier en bestrijk ze met een geklopt ei. Bak ze gedurende 15 minuten tot ze bruin en knapperig zijn.

Koel ze daarna af of eet ze lekker warm!

WIJNTIP:

Deze heerlijke empanaditas smaken uitstekend bij een Spaanse klassieker: DOCa Rioja Crianza. Gemaakt van de tempranillo druif en minimaal 9 maanden gerijpt in eiken vaten. Deze wijn is fruitig en zacht en heeft kruidige ondertonen

img2015593559

 

Advertenties