NATJE EN DROOGJE

                                         

Wie heeft er wel eens gehoord van pecorino? Ik heb het niet over de vette, pittige kaas van de schaapjes uit Midden- en Zuid-Italië  en de eilanden. Nee, hooggeëerd publiek: nu even alle schijnwerpers op een Italiaanse witte druif met dezelfde naam, die overigens niet toevallig is gekozen. Het komt allemaal door de pecora’s of schapen, die zich ongans aten in de vruchten van de wijnstruik.

Het  is nogal in de mode om aandacht te besteden aan vergeten groenten en fruit. De pecorino komt zeker in aanmerking voor de Oscar voor beste, in de vergetelheid geraakte druif. Het is geen mak schaap, eh druif, want het tere vruchtenhuidje kan zorgen voor onaangename druivenziektes en daar zit de wijnboer natuurlijk niet op te wachten.  Dit is één van de belangrijkste redenen waarom deze schaapdruif ruim tachtig jaar bijna niet in een wijn te vinden was. Hij  werd weer gereanimeerd door Guido Cocci Grifoni, een gepassioneerde wijnboer uit Arquata del Tronto.  De echte opmars is echter pas recentelijk ingezet waardoor je in de wijnwinkel niet meer raar  wordt aangekeken als je vraagt naar een wijn van de pecorinodruif.

De door mij geproefde wijn is afkomstig van Fattoria La Valentina, dat gerund wordt door drie broers: Sabatino, Roberto en Andrea Di Properzio. Deze heren, van het type Adonis, vertroetelen de druiven in een gehucht in de Abruzzen. De koperen ploert kan hier in de zomer zorgen voor temperaturen boven 40 graden celcius, maar gelukkig biedt de zachte zeelucht van il mare Adriatico de nodige verkoeling om de druivenhuidjes geen zonnebrand te bezorgen. De wijnmakers zijn nogal verzot op duurzaamheid en het is ook nog eens mooi meegenomen dat de wijn zonder gebruik van  pesticiden is gemaakt.

Geuren van meidoornbloesem en honing doen je verlangen naar het drinken van een glas of twee, drie of een hele fles. In de smaak komt er een tropische fruitsalade van mango, ananas en limoen voorbij en het bittertje in de finale is echt Italiaans. Mama mia!

En wat nou zo bijzonder is, deze wijn is erg goed te combineren met pecorinokaas! Hoezo, moeilijk doen over kaas/wijncombinaties. Kies gewoon naamgenoten. Lekker makkelijk toch?

De wijn is te koop bij de wijnwinkels van Henri Bloem: www.henribloem.nl

                             

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s