ITALIAANSE SHERRY?

Pedro Ximénez, ooit van gehoord? Is dat niet die voetballer die al een tijd bij FC Barcelona speelt? Of die knappe flamencodanser die avond na avond volle zalen trekt in een etablissement op de Ramblas?

Fout! Pedro Ximénez of PX is dé druif voor een stroperige, mierzoete, overweldigende sherry. Zeg je sherry? Dat is toch dat oudbollige drankje dat huisvrouwen vroeger in de middag dronken? Si amigo’s. We hebben hier echter te maken met wijn van een heel ander kaliber.

Deze godendrank wordt gemaakt van een witte druif uit Andalusië die door de zon verschrompeld wordt tot een piepklein rozijntje. Witte druif, witte wijn? Vergeet het maar. De verschrompelde druiven worden twee keer geperst om er nog een beertje vocht uit te krijgen. De super geconcentreerde nectar vergist moeilijk door de buitensporige hoeveelheid suiker. Daarom voegt men er alcohol aan toe en laat hem daarna even tot rust komen na al dat stressen en persen. Uiteindelijk rijpt de sherry in Amerikaanse eikenhouten vaten en dat kan jaren duren. Het eindproduct is een drank die lijkt op vloeibare appelstroop of soms zelfs zo donker is als sojasaus. Niet te gebruiken in een afslankdieet want het suikergehalte kan 400-450gr per liter zijn! De wijn komt het beste tot zijn recht rond de 15-16 °C en dan proef je dadels, vijgen en natuurlijk veel rozijnen.
winery-2096700_1280

Niet iedereen is op de hoogte van de herkomst van deze drank. Tijdens de wijnworkshops die ik geef, werd mij eens de vraag gesteld of ik die Italiaanse sherry kende die zo goed met chocolade combineerde. De rondborstige dame in kwestie had hem eens gedronken in een sjiek restaurant en het glas van pure verrukking omgestoten. Haar partner kon nog net voorkomen dat zij het edele goedje van de stoel wilde aflikken. Mmm, nou komen er een heleboel goede wijnen uit Italië, maar deze Pedro komt toevallig uit Spanje, waar men ook erg goed bezig is als het om kwaliteitswijnen gaat. Maar goed, what`s in a name en combineren met chocolade doet hij als de beste. En eigenlijk is deze wijn op zichzelf al een toetje!

 

Advertentie