Uientaart

voor 4-6 personen

onion-161611_1280

Voor de bodem:
175 gr bloem
100 gr koude boter
zout
50 gr fijn geraspte gruyère
1 eierdooier, losgeklopt met 2 eetlepels ijskoud water

Voor de vulling
50 gr boter
2 el olijfolie
750 gr uien, in dunne slierten gesneden
3 takjes tijm
2 eieren
1 eierdooier
150 ml kookroom
zout en peper

De bodem: zeef de bloem in een grote kom en snijd de koude boter in kleine blokjes en wrijf die met je vingertoppen door de bloem tot het mengsel op een fijn broodkruim lijkt. Roer er een snufje zout en de kaas doorheen. Voeg de met water losgeklopte dooier toe en meng met een spatel en daarna met je handen tot er een deegbal ontstaat. Wikkel het deeg in folie en  laat het in de koelkast rusten.
De vulling: doe de boter en olijfolie in een grote gietijzeren pan en verhit die zachtjes tot de boter gesmolten is. Voeg de gesneden uien toe en fruit deze 20-30 minuten onder af en toe roeren op een zacht vuur tot de uien glazig en lichtbruin zijn. Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed de ingevette, diepe bakvorm van 20 cm ermee. Dek het deeg af met een vel bakpapier en verzwaar het met bakbonen. Wikkel er een vochtige theedoek omheen en zet het in de koelkast tot de oven op temperatuur is. Bak de bodem blind in hooguit 15 minuten. Verwijder de bonen en het bakpapier en bak nog 5 minuten tot het deeg droog is. strooi ondertussen de tijm over de gegaarde uien, roer de geklutste eieren, eidooier en room erdoorheen en breng op smaak met zout en peper. Giet het ei-room-ui mengsel in de vorm en bak deze 20 minuten, tot de vulling net gestold is- als je de vorm schudt, moet hij nog een beetje heen en weer bewegen.

Wijntip:
R
ode wijn, gemaakt van de nebbiolo druif. De tannines en zuren in de wijn vormen een goed contrast met de machtige uientaart. Door de vetheid van de taart wordt de wijn zachter.
Houd je niet van rode wijn? een Riesling uit de Elzas doet het ook erg goed bij deze taart!

Uit: De wijn/spijs bijbel van Victoria Moore

 

 

 

 

Advertenties